Bănci și Asigurări

Ce reacţii a provocat afirmaţia-şoc a lui Mişu Negriţoiu privind generaţia politică „vinovată“

Ce reacţii a provocat afirmaţia-şoc a lui Mişu Negriţoiu privind generaţia politică „vinovată“

Autor: Razvan Voican

24.01.2011, 23:50 487

Mişu Negriţoiu, care în ultimii 14 ani a lucrat pentru o bancăprivată străină după ce anterior ocupase mai multe demnităţipublice, acuză generaţiapolitică a anilor '90 de eşecul reformelor din România şi derevenirea la problemele de acum 15-20 de ani.Afirmaţiile sale au stârnit numeroase comentarii pro şi contra pesite-ul www.zf.ro.

Negriţoiu îşi asumă apartenenţa la generaţia"incriminată", însă spre deosebire de ceilalţi exponenţi aiacesteia acum 14 ani a făcut trecerea la sectorul privat, deţinândfuncţia de CEO al ING Bank de aproape cinci ani. De asemenea,afirmă că nu se gândeşte să revină în administraţia de stat,invocând inclusiv considerente de vârstă. Negriţoiu împlineşte înprimăvară 61 de ani. El îi nominalizează pe preşedintele TraianBăsescu şi pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu drept reprezentanţiai generaţiei politice a anilor '90, în condiţiile în care cei doisunt figuri publice constante ale perioadei din 1990 până înprezent, ocupând diferite funcţii de putere şi fiind implicaţi îndecizii cruciale pentru România. Iată cum au comentat cititorii ZFafirmaţiile şefului ING:

Dacă un astfel de profesionist recunoaşte asta, e mare lucru,dar cu o floare nu se face primăvară. Aş vrea să-l văd şi pe primulcare va recunoaşte public că nu poporul e de vină pentru tot ce seîntâmplă, că asta se susţine peste tot, fie politruci, fiemass-media.

Comunismul a durat 45 de ani. Au trecut mai bine de 20de ani de la revoluţie, iar noi circulăm pe străzilefăcute în timpul regimului lui Ceauşescu, copiii învaţă în aceleaşişcoli, spitale nu s-au mai construit, hidrocentrale, centrala de laCernavodă, baraje, industrie pe care acum nu o mai avem, preţul lacombustibili pe care acum ni-l fixează alţii şi o libertate care şiacum e relativă (pot să spun ce vreau, dar ce folos). Întrebarea e:Cu ce sunt mai presus cei de azi faţă de cei de ieri?

Cu ce se pot lăuda în afară de faptul că ei au acumulat averi,dar au vândut ţara.

E de bun simţ ce spune: dacă priveşti pe stradă, toateprogresele care s-au făcut au fost ale mediului privat.

Fost (?) PSD-ist, taxat de guvernator pentru atacurilespeculative repetate (ale ING) la adresa monedeinaţionale, oare de ce îi nominalizează ca exponenţi doar pe Băsescuşi Isărescu? :)

Felicitări dl. Negriţoiu pentru aceastăafirmaţie: demult o aşteptam de la dumneavoastră. Este bine cămăcar în al 20-lea ceas recunoaşteţi că generaţia dumneavoastră adus ţara asta aici unde este! Două lucruri mai sunt de făcut:colegii dumneavoastră de generaţie să recunoască şi ei faptul căatât au putut şi să sperăm că generaţia care vă urmează săînţeleagă şi să corecteze greşelile generaţiei dumneavostră!

După mine, singura speranţă ar fi retragerea aproapetotală a statului din economie. Să taie drasticimpozitele, dar şi cheltuielile publice. Parteneriatepublic-private pentru proiectele majore de investiţii, privatizarearegiilor autonome (la preţuri corecte) şi tăierea subvenţiilorpentru industriaşii de carton. Mai trebuie suspendate imediatcheltuielile inutile gen săli polivalente şi blocuri ANL în comunecu 2.000 de locuitori. Problema cea mai mare va fi la CAS şi casade pensii. Datorită situaţiei demografice, deficitele vor deveninesustenabile şi vor trage statul înspre faliment. Vor fi foartegreu de reformat. Dar nici nu încearcă nimeni....

Un prim pas către reconstrucţia ţării ar fi capoliticul să-şi retragă membrii din structurile instituţiilor destat. Problema aici ar fi că aceşti membri ce conduc nu au habar demanagement sau bună administraţie şi se limitează strict lacomenzile politice, chiar nerespectând legea.

Lăsând la o parte atacul asupra guvernatorului,atac cu rădăcini subiective (a vrut să fie guvernator în mandatullui Năstase), restul este corect, inclusiv ce spune despre BNR.Numai că această confesiune nu ajută pe nimeni cu nimic. Vorbegoale de care sunt sătul până în gât.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO