Ce s-a întâmplat în sistemul bancar în ultimul deceniu: Cât s-a consolidat şi restructurat, cine a câştigat teren şi cine a pierdut şi cât de profitabil a fost

11 iul 2018 Autor: Claudia Medrega

Consolidarea sistemului ban­car autohton în urma fuziunilor şi achi­zi­ţi­ilor şi a tranzacţiilor cu porto­folii a dus la reducerea numărului băn­cilor de pe piaţa locală de la 43 în anul 2008 până la 35 în 2017, precum şi la repoziţionări în clasamentul după cota de piaţă şi ţara de origine a capitalului majoritar.

Iar în perspectivă există premise de accentuare a acestui proces, dacă avem în vedere intensificarea competiţiei, costurile mari pentru menţinerea pe piaţă, dar şi deciziile la nivel de grup de renunţare la anumite pieţe, după cum apreciază BNR.

În urma consolidării sectorului bancar, dar şi pe fondul strategiei de reducere a costurilor, în ultimii zece ani aproximativ o treime din numărul de unităţi bancare au dispărut şi aproape un sfert din angajaţi au ieşit din sis­temul bancar.

Şase ani de profit şi patru ani de pierderi a înregistrat sec­torul bancar în ultimul deceniu.

Reducerea costurilor de funcţiona­re ale băncilor, în urma ajustării reţelelor teritoriale şi a numărului de angajaţi, precum şi diminuarea costu­rilor legate de riscul de credit au ajutat sistemul bancar să înregistreze profituri din ce în ce mai mari.

Profitul din 2017 a ajuns la un record de 5,3 mld. lei, peste câştigul înregistrat în anul de boom 2008.

Activele bancare înregistrau în 2017 un salt de 36% faţă de 2008, în urma revigorării creditării. Calitatea portofoliilor de credite s-a îmbunătăţit, rata creditelor neperformante coborând anul trecut spre 6%.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.07.2018

 
Cuvinte cheie:
sistem bancar
, banci
, consolidare
, restructurare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide