Bănci și Asigurări

Ce s-ar întâmpla dacă exemplul Raiffeisen va fi urmat şi de alte bănci?

Ce s-ar întâmpla dacă exemplul Raiffeisen va fi urmat...

Autor: Liviu Popescu

29.01.2016, 00:07 5736

Băncile locale spun că analizează diferite scenarii de modificare a caracteristicilor produselor imobiliare în funcţie de forma finală a legii dării în plată.

BNR susţine că o creştere semnificativă a avansului va reduce dramatic numărul posibililor beneficiari. Iniţiatorul legii dării în plată consideră că totul este un „şantaj“. În astfel de condiţii, încotro se în­dreaptă creditarea imobiliară standard? Unele dintre cele mai mari bănci locale au afirmat la soli­citarea ZF că urmăresc în­deaproape iniţiativele legislative cu referire la activitatea bancară, iar în situaţia în care una sau mai multe dintre astfel de iniţiative vor fi promulgate, vor fi nevoite să-şi modifice condiţiile în con­cordanţă cu noile prevederi cu im­pact asupra accesibilităţii la cre­ditele ipotecare şi implicit la costurile acestora.

Râmâne de văzut dacă şi alte bănci din sistem vor urma exemplul Raiffeisen şi vor decide să majoreze avansul pe care îl cer pentru creditele imobiliare standard, având în vedere statutul incert al legii dării în plată, lege contestată vehement de bancheri.

De altfel, bancherii au atras atenţia că vor majora avansul pentru creditele imobiliare dacă legea va fi promulgată în forma iniţială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO