Bănci și Asigurări

Ce şanse mai au cele peste 12.000 de IMM-uri respinse de bancă să mai primească bani prin programul IMM Invest?

Ce şanse mai au cele peste 12.000 de IMM-uri respinse de...

Autor: Ramona Cornea

24.06.2020, 14:02 3009

La aproape două luni de la startul programului IMM Invest, 7.418 credite în valoare de 6,2 mld. lei au fost aprobate, iar 12.390 de cereri au fost respinse de băncile înscrise în program. Astfel, ce şanse mai au antreprenorii ale căror cereri au fost respinse de bănci să mai obţină finanţare prin acest program? Reprezentanţii Fondului Naţional de Garan­tare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) spun că IMM-urile respinse pot alege altă bancă pentru finanţare şi că pot schimba maximum trei finanţatori.

”În cazul în care IMM-ul aplicant primeşte refuz de la banca selectată sau doreşte să schimbe banca, aceast lucru este posibil prin punerea solicitării în starea Refuz de către finanţator în portalul imminvest.ro. Din această stare, IMM-ul poate relua procesul de înscriere pentru a selecta un alt finanţator. În cadrul programului, IMM-ul poate schimba până la maximum trei finanţatori. Stadiul unei cereri poate fi urmărit prin intermediul portalului IMM Invest de pe pagina principală accesând secţiunea "Solicitări IMM" şi introducând CUI/RUE în rubrica "Caută". Astfel, clienţii pot urmări în timp real starea în care se află solicitarea”, au transmis reprezentanţii FNGCIMM, la solicitarea ZF.

La aproape două luni de la startul programului IMM Invest, 7.418 credite în valoare de 6,2 mld. lei au fost aprobate, jumătate din sumă mergând spre investiţii şi cealaltă jumătate fiind credite pentru capital de lucru. Cele mai mult credite au fost acordate microîntreprinderilor – 4.084 de credite, în valoare totală de aproape 2 mld. lei, urmate de întreprinderile mici, cu 2.763 de credite în valoare de circa 2,8 mld lei şi de întreprinderile mijlocii – 571 de credite cu o valoare totală de aproape 1,5 mld. lei. 

IMM Invest este un program guvernamental care ajută firmele mici şi mijlocii afectate de criza pandemiei de COVID-19 să asigure capital de lucru şi de investiţii în contextul economic actual. Prin intermediul acestui program, statul garantează până la 90% din valoarea creditelor obţinute de firme de la bănci.

De asemenea, statul subvenţionează dobânda pentru aceste credite, însă doar până la sfârşitul acestui an, subvenţionarea pentru anii următori fiind posibilă doar dacă prognoza de creştere economică este mai mică decât creşterea din acest an.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO