• Leu / EUR4.8806
  • Leu / GBP5.7514
  • Leu / USD4.8447
Bănci și Asigurări

Ce se ascunde în spatele dobânzilor negative: Zombificarea companiilor europene, adică ţinute artificial în viaţă, devine şi mai înfricoşătoare. Şi firmele americane trăiesc într-un film de groază

Ce se ascunde în spatele dobânzilor negative: Zombificarea companiilor europene, adică ţinute artificial în viaţă, devine şi mai înfricoşătoare. Şi firmele americane trăiesc într-un film de groază

Autor: Catalina Apostoiu

05.12.2020, 19:01 2491

După cum s-a întâmplat în Japonia în anii ‘90, anii întregi de dobânzi scăzute şi chiar negative din zona euro au dus la suspiciuni că peisajul de business al regiunii adăposteşte o multitudine de firme zombie, firme menţinute artificial în viaţă prin credite, scrie Financial Times.

Mulţi au încercat să dea vina pe politica agresivă de relaxare a Băncii Centrale Europene pentru acest fenomen, despre care criticii spun că restrânge perspectivele de creştere pe termen lung. Banca centrală, între timp, susţine că alţi factori sunt determinanţi, cum ar fi schimbările structurale din economie, care duc la o profitabilitate mai redusă indiferent de nivelul dobânzilor.

Soluţia, spune aceasta, nu constă în majorarea dobânzilor, ci în adoptarea de reforme structurale. Oricum ar sta lucrurile, o nouă cauză a fenomenului a ieşit la lumină: susţinerea gvernamentală destinată firmelor în timpul pandemiei. Iar în ultima vreme o serie întreagă de note ale analiştilor şi think tank-uri analizează modul în care acest fenomen afectează măsura în care companiile nevitale bântuie Europa.

Într-o notă a băncii franceze Natixis se estimează că proporţia companiilor zombie a crescut de la 3,5% la începutul anilor ‘90 la aproape 11% în 2008 şi 21% în 2019.

A determina adevăratele companii zombie din rândul celor mumificate acum de susţinerea de stat, dar capabile ulterior să se dezvolte odată cu relaxarea carantinelor este o sarcină extrem de dificilă, fapt remarcat de Natixis, care arată că trebuie mai întâi să ştim care este forma redresării.

Pentru a cunoaşte adevărata amploare a problemei, va trebui să mai aşteptăm, scrie Financial Times.

Fenomenul nu se limitează la zona euro. Şi în America numărul companiilor zombie este în creştere puternică, notează Bloomberg. De la Boeing, Carnival şi Delta Air Lines, la Exxon Mobil şi Macyís, multe dintre cele mai representative companii din SUA nu câştigă suficient pentru a-şi acoperi cheltuielile legat de dobânzi (un criteriu cheie pentru statutul de zombie).

Aproape 200 de companii au intrat în categoria zombie de la începutul pandemiei, relevă o analiză Bloomberg. Chiar şi mai grav, acestea şi-au adăugat datorii de aproape 1.000 mld. $ în bilanţuri, obligaţiile totale atingând acum 1.360 mld. $, peste dublul sumei de 500 mld. $ datorată de companiile zombie la vârful crizei financiare.

Consecinţele pentru redresarea economică a Americii sunt profunde. Ajutând sute de firme cu probleme să câştige acces practic nelimiat la pieţele de credit, strategii direcţionează probabil neintenţionat capital către firme neproductive, punând presiune pe ocuparea forţei de muncă şi creştere economică ani întregi de-acum încolo, avertizează economiştii. 

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8806
Diferență: 0,0266
Ieri: 4.8793
Azi: 4.8447
Diferență: 0,9144
Ieri: 4.8008
Azi: 5.7514
Diferență: -0,5619
Ieri: 5.7839
Azi: 5.0668
Diferență: 0,6816
Ieri: 5.0325