Bănci și Asigurări

Ce se mai întâmplă pe piaţa bancară. Dobânzile medii la creditele noi în lei au scăzut spre 8% pe retail şi spre 5,6% la firme

Ce se mai întâmplă pe piaţa bancară. Dobânzile...

Autor: Claudia Medrega

11.10.2019, 07:00 1427

Băncile acordau populaţiei în luna august credite noi cu o rată medie anuală a dobânzii de 8,09%, în scădere faţă de nivelurile din prima parte a anului, în timp ce dobânzile medii percepute pentru creditele noi în lei pentru companii au coborât sub 6%, ajungând în august la 5,58%, cel mai scăzut nivel din 2019.

Pe segmentul creditării noi de retail, dobânda maximă din acest an, de 8,90%, a fost înregistrată în luna martie, iar pe componenta corporate vârful anului 2019, de 6,36%, a fost în luna mai.

Declinul dobânzilor la creditele retail a venit în contextul în care indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor -IRCC-, folosit ca reper în cazul împrumuturilor retail în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 2,63%, peste nivelul precedent calculat de BNR, de 2,36%, noua valoare fiiind aplicată pentru creditele din iulie-septembrie.

Scăderea ratei medii a dobânzii la creditele noi, chiar dacă indicele IRCC s-a mărit, a venit în mare parte din majorarea în acest interval a volumului de credite garantate acordate sectorului agricol, apreciază BNR.

„Rata medie a dobânzii la creditele noi a suferit un recul în iulie-august faţă de media trimestrului II, în principal pe seama creditelor societăţilor nefinanciare, dar şi a creditelor pentru consum, chiar în condiţiile în care IRCC s-a mărit sensibil din prima zi a trimestrului III. Scăderile de pe cele două segmente au fost apreciate a veni totuşi, în mare parte, din majorarea în acest interval a volumului de credite garantate acordate sectorului agricolî, se arată în minuta şedinţei de politică monetară a boardului BNR din 3 octombrie.

cularizează economia românească în plan regional, a fost considerată de către unii membri ai Consiliului deosebit de îngrijorătoare, mai ales în contextul slăbirii cvasi-generalizate a creşterii economice pe plan extern şi al sporirii incertitudinilor asociate perspectivei acesteia.

@ Pe fondul diferenţialului considerabil al ratei dobânzii, ajustarea raportului leu/euro a fost sensibil inferioară creşterii înregistrate de ratele de schimb ale altor monede din regiune, au avertizat mai mulţi membri ai Consiliului, în condiţiile în care, relaţiile noastre comerciale cu aceste ţări se soldează cu deficite consistente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO