Bănci și Asigurări

Ce sectoare vor băncile să finanţeze. Agricultura rămâne cel mai dinamic sector pentru creditarea bancară, cu un avans de 16% în octombrie 2019/2018

Ce sectoare vor băncile să finanţeze. Agricultura...

Autor: Mircea Nica

12.12.2019, 00:07 942

Creditarea pentru sectorul agricol a înregistrat cea mai dinamică evoluţie în ultimul an, marcând un salt de 16% în primele zece luni din 2019 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, ascensiunea fiind de două ori mai rapidă faţă de ritmul de creştere al creditării private totale, după cum reiese din datele publicate de BNR.

Creditele acordate şi angajamentele asumate de băncile de pe piaţa locală pentru agricultură au ajuns la sfârşitul lunii octombrie 2019 la aproape 18,9 miliarde de lei, volumul fiind în creştere cu 2,6 miliarde de lei faţă de nivelul înregistrat în octombrie 2018. Aceasta este a doua cea mai substanţială creştere a creditării în ultimul an, după ascensiunea înregistrată de creditarea pentru sectorul de servicii, de 6,3 miliarde de lei.

Sectorul agricultură avut o creştere accentuată a finanţărilor în ultimii ani, dar creditarea pentru acest domeniu rămâne cu o pondere mică, de circa 4,4% din volumul creditării private totale acordate de bănci pe piaţa locală, care a ajuns la un sold de 425,1 miliarde de lei.

Luând în calcul evoluţia sectorului agricultură din ultimele trei luni, se observă că ponderea în raport cu volumul creditelor private totale acordate de bănci în piaţa locală a crescut uşor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO