Bănci și Asigurări

Ce spun antreprenorii după ce prim-viceguvernatorul BNR a spus că trebuie 32 mld. euro pentru capitalizarea firmelor româneşti ca să devină bancabile. De ce românii îşi decapitalizează firmele?

Florin Georgescu, prim-vice­guver­nator al BNR

Florin Georgescu, prim-vice­guver­nator al BNR

Autor: Alina-Elena Vasiliu, Claudia Medrega

07.05.2022, 22:37 8490

► Cristian Găvan, proprietarul reţelei de bricolaj MAM Bricolaj: Noi suntem o companie bancabilă. Toată lumea ar trebui să ia în calcul acest aspect, ca firma să fie oricând bancabilă ► Ştefan Cherciu, proprietarul producătorului de ferestre Casa Noastră din Craiova: Cred că mulţi antreprenori îşi decapitalizează companiile din neştiinţă, din lipsa de cultură antreprenorială.

Ponderea importantă a companiilor româneşti cu capita­lizare redusă este o vul­nerabilitate structurală care a carac­te­rizat sectorul companiilor din România în ulti­mele decenii. Iar o consecinţă a numărului ridicat de companii subcapitalizate este disciplina laxă la plată în economie.

Recent, Florin Georgescu, prim-vice­guver­nator al BNR, a atenţionat într-o conferinţă că există o nevoie accentuată de capitalizare a economiei României cu 32 mld. euro, reprezentând 15% din PIB, pentru ca mai multe firme să devină bancabile, în condiţiile în care acum doar 12% dintre firme sunt bancabile.

„Dacă s-ar capitaliza economia României cu 32 mld. euro, tot mai multe firme ar deveni bancabile. Acum doar 12% dintre firme sunt bancabile. Firmele străine se finan­ţează de afară. Iar firmele româneşti se (auto) împrumută din banii de acasă, se finanţează din împru­mu­turi. Dar din împrumuturi nu poţi să faci nici eco­­no­mie verde, nici digitală, nici high-tech, pen­tru că împrumutul se acordă şi se rea­trage după câteva luni. Nimeni nu vrea să îşi asume riscul şi iniţiativa de a contri­bui la construirea unei economii perfor­man­te“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO