Bănci și Asigurări

Ce spun cei care administrează pensia Pilon II despre ideea de a se plăti eşalonat banii acumulaţi şi un într-o singură tranşă: Reglementarea trebuie supusă dezbaterii

Ce spun cei care administrează pensia Pilon II despre...

Autor: Mircea Nica

17.01.2022, 19:14 1124

Eliminarea posibilităţii de încasare integrală a sumei accumulate în patrimoniul personal al fiecărui participant nu este o varianţă acceptabilă pentru participantţI , au spus reprezentanţii Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF). 

“Considerăm că este nevoie de o amplă dezbatere naţională, cu participarea tuturor stakeholderilor, dar în special a celor care reprezintă participantţii, pe viitorii beneficiari de pensii, pentru realizarea unei legi de plată a pensiilor private care să răspundă tuturor exigenţelor şi în care să se regăsească interesele acestora. De asemenea, în cadrul acestei dezbateri trebuie identificate şi măsuri prin care sumele reţinute in mod incorect în ultimii 4 ani din venitul brut al participantţilor să fie compensate corespunzator”, a transmis Alin Iacob, preşedintele AURSF.

Trebuie sa se inteleaga foarte bine ca eliminarea posibilitatii de incasare integrala a sumei acumulate in patrimoniul personal al fiecarui participant nu este o varianta acceptabila pentru participanti. Acestia trebuie sa aiba dreptul sa opteze intre incasarea banilor integral, la momentul pensionarii, respectiv incasarea unei pensii pe o perioada de timp determinata, convenita de comun acord impreuna cu viitorul platitor al pensiei private sau a unei pensii viagere, susţin reprezentanţii AURSF. 

Cu excepţia cazului în care participantul optează pentru o pensie viageră, pariind pe faptul că va trăI maim ult decât media speranţei de viaţă din România, şi îşi asumă astfel în mod conştient să renunţe la proprietatea sumelor accumulate în contul său de pensie privată, în toate celelalte situaţii, inclusive în cazul în care participantul încetează din viaţă în perioada plăţii pensiei pe perioada determinată, convenită de comun acotrd cu plătitorul pensiei, toţi banii rămaşi trebuie să ajungă la moştenitorii legali sau testamentary ai participantului, care să poată fi încasaţi integral şi prin intermediul unui transfer în conturile lor de pensie administrată privat, au mai adăugat reprezentanţii asocialţiei. În perioada în care banii vor fi administraţi de plătitorul pensiei, fondurile deţinute vor trebui investite, pentru a produce în continuare randamente pentru participantţi, însă doar în plasamente cu grad redus de risc, pentru a garanta plata pensiei participantului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO