Bănci și Asigurări

Ce spun economiştii despre decizia BNR de a reduce dobânda-cheie de la 1,75% până la 1,5% pe an şi ce spaţiu de manevră mai rămâne pe palie. Spaţiul de manevră al BNR pentru dobândă se cam epuizează, dar mai rămâne spaţiu pe rezervele minime obligatoriiul dobânzilor şi al rezervelor minime obligatorii

Ce spun economiştii despre decizia BNR de a reduce...

Autor: Mircea Nica

07.08.2020, 16:30 958

♦ Evoluţia ulterioară a economiei şi îndeosebi perspectiva ratei şomajului şi a necesarului de finanţare bugetară vor determina conduita politicii monetare, în opinia unor analişti.

Decizia BNR de a reduce rata dobânzii de politică mone­ta­ră este în tendinţă cu ceea ce s-a petrecut în regiune, un­de băncile centrale au re­laxat politica monetară mult mai mult decât BNR, dar în acelaşi timp aceste ţări au avut în trecut o politică fiscală mai puţin ex­pan­sionistă decât în cazul României, susţine Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR.

„La începutul crizei, ţările din regiune au pornit cu deficite bugetare mult mai re­strânse sau chiar surplus bugetar dacă vor­bim de Cehia. Faţă de ce ne aşteptam noi, reducerea ratei dobânzii de politică mo­ne­tară în România s-a întâmplat puţin mai de­vreme. Noi ne aşteptam în ultimul trimestru din acest an, dar urmează tedinţa de relaxare a politicii monetare din regiune şi global“, a transmis Ciprian Dascălu, la solicitarea ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO