Bănci și Asigurări

Ce spune guvernatorul BNR despre relaţia bănci-clienţi: „Băncile nu pot să fie partenere de afaceri cu clienţii. Creditul de-aia se numeşte credit pentru că nu este investiţie“

Mugur Isărescu, şeful BNR: Noi am cerut fiecărei bănci ca la intrare la ghişeu să existe clar un bilanţ de bancă simplificat pentru ca lumea să ştie cum funcţionează o bancă. Educaţia financiară nu trebuia făcută de mult, ci trebuia făcută continuu şi cu voce tare

Mugur Isărescu, şeful BNR: Noi am cerut fiecărei bănci ca la intrare la ghişeu să existe clar un bilanţ de bancă simplificat pentru ca lumea să ştie cum funcţionează o bancă. Educaţia financiară nu trebuia făcută de mult, ci trebuia făcută continuu şi cu voce tare

Autor: Liviu Popescu

08.03.2016, 00:03 4377
Băncile comerciale nu pot să fie partenere de afaceri cu clienţii pe care îi creditează având în vedere că un credit „se numeşte credit“ pentru că nu este o investiţie şi prin urmare nu este un parteneriat de afaceri, consideră guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

„Formulările de tipul «băncile nu-şi asumă riscuri» sau «băncile trebuie să fie partenere cu clienţii» păi băncile nu pot să fie partenere de afaceri cu clienţii. Creditul de-aia se numeşte credit pentru că nu este investiţie, nu este un parteneriat de afaceri. Băncile dau credite cu garanţii, trebuie să recupereze banii respectivi să îi dea înapoi deponenţilor“, a afirmat Isărescu, cel mai longegiv şef de bancă centrală din lume, în cadrul unei emisiuni ra­dio la postul pu­blic Radio Ro­mâ­nia Actua­lităţi.

Clienţii, atât per­soanele fi­zice, cât şi com­pa­niile, s-au plâns de mai multe ori că în­tâmpină pro­­ble­me atunci când doresc să acce­­seze o finan­ţarea bancară şi că se blochează în hăţişul birocratic. Când într-un final clientul ajunge la biroul bancherului, acesta se poate răzgândi în drumul lung cimentat cu obsta­cole în privinţa accesării finanţării bancare mai ales când vede fişa completă de comisionare a produsului bancar.

Pe de altă parte, unele bănci se plâng că nu găsesc clienţi solvabili să îi crediteze şi că îi oferă clientului toate detaliile de care are nevoie, însă ulterior se ajunge în situaţia, iar în ultimele luni acest lucru s-a înteţit, ca multe cazuri dintre bănci şi clienţi să-şi găsească rezolvarea în instanţă.

Mai mulţi bancheri, chiar şefi de bănci (Radu Gheţea - de altfel un alt veteran al sistemului bancar, şeful CEC Bank din 2007) au afirmat în ultima perioadă de timp că cel mai „nevralgic“ punct al sistemul bancar este relaţia client-bancă.

Bancherii consideră că în condiţiile în care această problemă va fi rezolvată, cu atât mai repede economia unei ţări va beneficia mai repede de „oportunităţile“, despre care Isărescu spune că nu reprezintă o investiţie, pe care le oferă finanţarea bancară.

„Confuzia persistă şi este în mare măsură vina băncilor comerciale din România şi a ARB (Asociaţiei Române a Băncilor - n. red.) care nu au continuat, ceea ce s-a început în 1991 cu educaţia bancară. Noi am cerut fiecărei bănci ca la in­trare la ghişeu să existe clar un bilanţ de bancă simplificat pen­tru ca lumea să ştie cum funcţionează o bancă. Educaţia finan­ciară nu trebuia făcută de mult, ci trebuia făcută continuu şi cu voce tare“, a mai spus Isărescu la postul public de radio.

De altfel, intervenţia la Radio România Actualităţi a fost printre puţinele interviuri date de guvernatorul BNR în mulţi ani. Este posibil ca guvernatorul să fii ales totuşi să apară în faţa presei împins şi de presiunile pe care controversata lege a dării în plată le-a declanşat în ultima perioadă de timp asupra bancherilor.

„Nu aveam cum să spun că legea este o gogomănie! M-am referit la confuzia care domneşte în general în societate legat de funcţiile băncilor, de rolul BNR. Când am auzit că această lege a devenit una economică, de asta am zis că este o gogomănie. O lege economică, cel puţin pentru economişti, este precum legea cererii şi ofertei, este o lege care există natural, indiferent de voinţa noastră. Atunci dacă iniţiatorul legii spune că această lege este una economică şi insistă, apoi dacă dânsul este logic de această idee, ar fi trebuit ca imediat să se ducă să retragă legea din Parlament. Orice lege economică este naturală.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO