Bănci și Asigurări

Ce spune Mişu Negriţoiu, preşedintele ING despre închiderea brokerajului de la Bucureşti, copilul lui de suflet: urmează o miuţă între cei rămaşi

Ce spune Mişu Negriţoiu, preşedintele ING despre închiderea brokerajului de la Bucureşti, copilul lui de suflet

Autor: Razvan Voican

10.10.2012, 11:23 3199

Olandezii de la ING urmează pe piaţa locală orientarea valabilă la nivelul grupului de revenire la serviciile de bază şi pe lângă brokerajul bursier renunţă şi la leasing, iar factoringul va fi integrat în ING Bank, însă structura de bancă comercială va fi dezvoltată mai departe pe baza unui plan de creştere a cotei de piaţă şi a portofoliului de clienţi şi de extindere a gamei de produse şi servicii, afirmă Mişu Negriţoiu, 62 de ani, care de la 1 septembrie a preluat funcţia de chairman al ING Bank România după şase ani de mandat ca director general (CEO).

ING ca bancă se dezvoltă în România, nu se restrânge. Închiderea businesului pe equity nu are legătură cu dezvoltarea în continuare a băncii. Banca va creşte mai departe, există un plan pe trei ani de creştere moderată cu accent pe îmbunătăţirea proceselor, calitatea produ selor, securitate şi eficienţă. ING este în acest moment foarte bine implantată pe piaţă şi nu renunţă.

Deosebirea ţine de faptul că noul ING este o bancă comercială pan europeană, nu de investment banking, cu focus pe Benelux, Germania, Polonia, România şi Turcia", explică Negriţoiu, cel care a condus afacerile locale ale ING atât în perioada de boom economic, cât şi în cei mai duri ani ai crizei.

La jumătatea lunii iunie 2012, olandezii au anunţat înlocuirea lui Negriţoiu în postul de director general (CEO) al băncii cu polonezul Michal Szczurek, care şi-a preluat funcţia din septembrie, predecesorul său devenind chairman.

Negriţoiu spune că decizia de retragere a ING de la bursa din Bucureşti devenită publică acum două săptămâni n-ar fi trebuit să constituie o surpriză. "A venit ca rezultat al unei combinaţii de factori - situaţia pieţei locale, recesiunea, restructurarea băncilor în general şi a grupului ING în special. Pentru că suntem o bancă universală în România neam fi putut lupta să păstrăm departamentul de equity markets dacă piaţa locală ne-ar fi ajutat, dacă ar fi arătat că are potenţial, aşa cum este cazul Poloniei.

unde acest segment de business a fost păstrat. Dar de ce să fi rămas? Privatizări nu prea mai sunt, nu s-a dat şansa listării Oltchim, practic n-am putut justifica de ce să mai ţinem acest business. Azomureş a fost o tranzacţie marginală, la Fondul Proprietatea ne-am dus doar ca să fim în piaţă, una peste alta era un business lipsit de predictibilitate." Negriţoiu a construit ING Securities la scurt timp după ce a venit în bancă în urmă cu 15 ani şi se declară ataşat emoţional de această entitate.

"ING Securities face parte din cariera mea în bancă. Am început investment bankingul, am făcut ING Securities şi până la urmă au dispărut. Emoţional sunt foarte ataşat de aceste structuri, dar din perspectivă de piaţă renunţarea la ele este un proces cât se poate de obiectiv." El reaminteşte că ING Group şi-a scos din portofoliu segmentul de real estate şi fondurile de investiţii, separă asigură rile de bancă şi renunţă la toată partea de investment banking la nivel global după ce încă de acum trei ani a ales calea "back to basics", concentrându-se pe livrarea de servicii bancare de bază.

"A devenit mai important pentru o bancă comercială să îndeplinească cerinţ ele de adecvare a capitalului, să aibă lichiditate şi să ofere servicii unui număr cât mai mare de clienţi persoane fizice şi companii decât să fie prezentă pe piaţa serviciilor de investment banking şi pe cea de equity. Noi la equity ne-am zbătut ani de zile şi am tot fost la limită. Eram foarte eficienţi din punctul de vedere al costurilor şi cu toate acestea eram la limită.

Nici nu pierdeam bani, dar nici nu era un business de perspectivă. ING este ultimul jucător global care părăseşte piaţa, iar ceea ce rămâne seamănă cu o miuţă între jucători locali." Negriţoiu susţine că retragerea din brokeraj nu afectează mulţi clienţi.

"Aveam ceva activitate cu clienţi companii şi cu foarte puţini clienţi de private banking." În cadrul procesului de ajustare a businesului local în concordanţă cu strategia grupului, olandezii au hotărât să iasă şi de pe piaţa locală de leasing, iar firma specializată ING Lease să fie închisă.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO