Bănci și Asigurări

Ce spune premierul Florin Cîţu despre creşterea cursului valutar – euro a atins un nou maxim istoric la Bucureşti - şi despre posibilitatea de a ajunge la 5 lei pentru un euro

Ce spune premierul Florin Cîţu despre creşterea...

Autor: Robert Manea

14.07.2021, 18:48 969

Cursul valutar leu/euro a atins, miercuri, un nou maxim de 4.9283 lei pentru un euro, readucând în discuţie opinia analiştilor că euro va ajunge la 5 lei. Premierul Florin Cîţu a comentat creşterea cursului la briefing-ul de presă de la Guvern susţinând că piaţa este liberă.

„Reporter: Bună ziua! Am văzut că astăzi euro a atins din nou un maxim la cursul BNR şi economiştii spun că acest lucru are legătură cu deficitul de cont curent, cu dezechilibrul. Am văzut că astăzi aţi discutat despre datoria publică a României. În acest context, are guvernul soluţii pentru ca lucrurile să se echilibreze, să nu vedem un euro de 5 lei în perioada următoare?

Florin Cîţu: Aici lucrurile sunt foarte clare pentru mine: preţurile sunt determinate de piaţă într-o economie liberă. Şi îmi place că vorbim doar atunci când preţurile mai cresc puţin, dar nu vorbim de ele când scad. Preţurile vor creşte, vor scădea, în funcţie de ce se întâmplă cu cererea şi oferta. Ceea ce poate să facă acest guvern şi face foarte bine este să se dea o traiectorie clară de reducere a deficitului bugetar, şi sustenabilă, şi credibilă. Şi vă spun că este şi sustenabilă şi credibilă pentru că Comisia Europeană, în analiza de deficit excesiv, şi-a asumat aceeaşi traiectorie pe care o are România de reducere a deficitului bugetar. Asta contează atunci când ne uităm pe termen mediu şi lung şi ne uităm şi la evoluţia altor preţuri. Dar fluctuaţii pe termen scurt, acestea sunt normale într-o economie de piaţă şi ar trebui să ne obişnuim cu preţuri care cresc şi scad, pentru că asta înseamnă o economie de piaţă.”

Comparativ cu 14 iulie 2020, cursul leu/euro a fost înregistrat la 4.8430 lei pentru un euro, având o creştere de 1,76%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO