Bănci și Asigurări

Ce trebuie făcut pentru creşterea intermedierii financiare în România?

Ce trebuie făcut pentru creşterea intermedierii...

Autor: Mircea Nica

20.02.2020, 00:07 512

România este doar la 50% din PIB intermediere fi­nan­ciară, exprimată ca raport al activelor bancare în PIB, în timp ce media europeană este la 250%. Cu un PIB de 220 mld. euro în 2019, dacă România ar fi o „ţară nor­ma­lă“, în linie cu media UE, activele bancare ar trebui să fie 550 mld. de euro şi nu 100 mld. euro cât sunt în prezent.

Numărul mare de firme cu capital negativ, nivelurile ridi­cate ale deficitelor bugetar şi comercial sunt piedicile pentru creşterea intermedierii financiare, afirmă analiştii.

În România sunt circa 650.000 de companii înfiinţate, din care 450.000 sunt active, iar dintre acestea, un număr de aproape 250.000 de companii au capitaluri nete nega­ti­ve, acestea neputând să fie finanţate de către bănci. Astfel, aproximativ 200.000 sau mai puţine companii iau credite de la băncile din România, a spus Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen pentru ZF.

„De aceea băncile sunt precaute şi nu acordă o finanţare. Companiile nu au datorii bancare foarte mari, dar au îndatorarea totală foarte mare. Astfel, pentru a extinde creditarea este nevoie de o capitalizare mai mare şi de o legislaţie în acest sens pentru a forţa într-un fel companiile cu capital negativ să crească.“

Companiile cu capital negativ sunt cele care au capitalul propriu mai mic de 50% din capitalul social sub pragul stabilit de Legea 31/1990.

Practic, companiile care au capital negativ au nivelul datoriilor mai mare decât nivelul activelor, în condiţiile în care nivelul activelor trebuie să fie egal cu nivelul pasivelor.

“Problema de fond o constituie dezechilibrele mari macroeconomice, în speţă nivelul deficitului de cont curent şi cel bugetar. Acestea constrâng serios rata de creştere a intermedierii financiare. Este nevoie întâi de reducerea acestor deficite gemene înainte de a avea un avans mai consistent al intermedierii financiare în România“, spune Laurian Lungu, analist economic.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO