Deutsche Bank, alături de alţi investitori, unii fiind din Cehia, au cumpărat pachetul de credite neperformante de peste 1 miliard de lei scos la vânzare de BCR în iulie, parte a procesului de restructurare a întregului portofoliu de credite neperformante, au declarat pentru Ziarul Financiar surse din piaţa bancară.
BCR nu a dorit să comenteze pe această temă.
Joi dimineaţă, BCR şi Erste, acţionarul majoritar, au anunţat această vânzare de NPL-uri (non performing loan - credite neperformante), fără să indice cumpărătorii.
De asemenea, Erste a anunţat că BCR pregăteşte vânzarea a încă unui pachet de credite neperformante de circa 550 de milioane de euro în următoarele câteva luni.
BCR are un stoc de credite neperformante de 2,9 miliarde euro, din care 800 de milioane de euro sunt provizionate integral.
Vedeţi şi
BCR mai are la vânzare neperformante în valoare de 550 mil. euro
Deutsche Bank roieşte în jurul marilor bănci din România de mai bine de un an pentru a le prelua creditele neperformante.
În luna iunie 2014, Josh Silver, director în cadrul Deutsche Bank Londra, responsabil cu acest domeniu, a declarat la ZF Banker's: "Ne uităm de doi ani la piaţa din România, este o piaţă interesantă pentru noi. Este o oportunitate pentru noi şi pentru alţi investitori. Din perspectiva mea este nevoie de capital nou în sistemul bancar local. Dacă ne uităm la volumul creditelor neperformante este evident ca nu există resurse pentru acestea. Pe piaţă există un portofoliu de circa un miliard de euro credite neperformante scos la vanzare. Tranzacţii potenţiale cu credite neperformante de 3 miliarde de euro în următorul an. Cred că România este o piaţă interesantă pentru tranzacţii cu credite neperformante. Vânzarea de credite neperformante ajută băncile: le oferă capital nou şi le permite să se ocupe de operaţiunile de bază. Nu cred că ideea de a crea un fond mutual privat în cazul creditelor proaste ar putea funcţiona. Am văzut intervenţii de succes ale statului în cazul creditelor neperformante în alte state, de exemplu Turcia, de aceea consider că intervenţia statului român ar fi de bun augur".
Deutsche Bank a făcut parte din consorţiul care a cumpărat în mai un pachet de credite neperfomante de aproape 500 de milioane de euro scos la vânzare de Volksbank România. Consorţiul a fost format din Ana Cap, HIG Capital, APS Holding, şi Deutsche Bank.
Volksbank nu a comunicat cât a plătit consorţiul pe acest pachet de NPL-uri, dar surse din piaţă au declarat pentru ZF că oferta a fost în jur de 100 de milioane de euro.
Deutsche Bank are un birou de reprezentare în România, condus în acest moment de Mihai Ionescu, un bancher român care a lucrat mai mult timp în străinătate. Deutsche Bank a vrut să cumpere BCR în 2005, dar nu a intrat în faza finală, întrucât oferta depusă a fost sub cât a oferit Erste şi Millenium Bank.
Declaraţiile făcute de Josh Silver şi Mihai Ionescu la ZF Bankers Summit '14
De asemenea, Deutsche Bank s-a uitat la Banca Transilvania, dar discuţiile nu au dus nicăieri.
Cu toate că Germania este principalul partener comercial al României, nemţii nu sunt prezenţi direct cu nicio bancă pe piaţa locală care să conteze.