Bănci și Asigurări

Cea mai mare bancă rusească este în pragul colapsului, iar statul se pregăteşte să intervină să o salveze. A pierdut 20% din bilanţ in ultimele două luni

Cea mai mare bancă rusească este în pragul colapsului,...

Autor: Ştefan Stan

26.08.2017, 10:54 17588

Autorităţile de reglementare din Rusia pregătesc un pachet de ajutor care ar urma să le permită să intervină să salveze Otkritie, cea mai mare bancă privată din ţară, dacă se ajunge la o criză de lichiditate, potrivit unor surse citate de FT. Dacă banca centrală din Rusia va interveni, ar fi pentru prima oară când un creditor sistemic important din Rusia are nevoie de ajutor din partea statului. 

Otkritie a pierdut 611 miliarde de ruble (în jur de 10,4 miliarde de euro) din depozite, aproximativ 20% din bilanţ, în ultimele 2 luni. 

Ţara a introdus un regim de bail-in în mai, care permite băncii centrale să preia controlul unei bănci aflate în dificultate printr-un fond nou creat, şi impune pierderi investitorilor şi creditorilor. Banca centrală nu a decis încă dacă va acţiona, dar dacă va lua hotărârea, Otkritie va fi sub administraţia temporară a fondului. 

Fondatorul Otkritie, Vadim Belayev, a spus că banca nu negociază cu banca centrală legat de preluarea controlului de către fondul de stat. Banca centrală nu a comentat.

Acţiunile Otkritie au scăzut cu 8% pe bursa din Moscova vineri. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO