Bănci și Asigurări

Cea mai mare finanţare atrasă de o bancă din România în ultimii ani: Alpha Bank a lansat pe pieţele externe obligaţiuni ipotecare de 1 mld euro pentru a acorda credite în România

Cea mai mare finanţare atrasă de o bancă din România...

Autor: Roxana Rosu

09.04.2019, 10:28 1535

Alpha Bank Romania a lansat primul program de obligaţiuni ipotecare de pe piaţa locală, în valoare de 1 miliard de euro, prima emisiune, cu o limită de 200 de milioane euro, urmând să fie lansată în curând.

Banca intenţionează să listeze obligaţiunile emise în cadrul Programului atât pe Bursa din Luxemburg, cât şi pe Bursa de Valori Bucuresti.

”Ne face plăcere să anunţăm lansarea primului program de obligaţiuni ipotecare din România, după ce în 2001 am lansat primul împrumut ipotecar. Prin acest program, România va intra în rândul ţărilor care au atât o legislaţie modernă, cât şi o piaţă activă de obligaţiuni garantate”, a spus Sergiu Oprescu, preşedinte executiv al Alpha Bank România.

Obligaţiunile emise în cadrul programului vor primi ratinguri din partea agenţiei Moody’s.

Proiectul se desfasoară în colaborare cu banca de investiţii Barclays Bank PLC, ca aranjor, PwC ca agent, Allen & Overy Londra şi RTPR Allen & Overy în calitate de consilieri ai aranjorului şi Clifford Chance Badea şi Clifford Chance London, in calitate de consilieri ai emitentului. 

„Prin această tranzacţie, piaţa de capital românească se îmbogăţeşte cu un nou tip de instrument financiar care permite instituţiilor de credit să atragă lichidităţi pe baza portofoliului de credite acordate şi reprezintă materializarea unui efort colectiv de transpunere în practică a legislaţiei pregătite împreună cu Asociaţia Română a Băncilor şi Banca Naţională a României. Acest efort nu a fost lipsit de provocările determinate de complexitatea acestui tip de tranzacţie, care a presupus alinierea tuturor mecanismelor contractuale în care să îşi exercite prerogativele o multitudine de părţi implicate – emitentul, agentul, reprezentantul obligatarilor”, a declarat Radu Ropotă, Counsel în cadrul Clifford Chance Badea. 

Alpha Bank, prezentă în top 10 al celor mai mari bănci după active pe piaţa românească, a înregistrat anul trecut un profit brut de 20,9 mil. euro, în condiţiile creşterii creditării şi a veniturilor operaţionale şi a îmbunătăţirii profilului de risc, 2018 fiind al treilea an consecutiv de profitabilitate pentru bancă, conform date­lor prezentate de ban­ca-mamă de la Atena.

Cea mai mare pon­dere în portofoliul local al Alpha o au cre­ditele pentru com­panii, care cumulau la finalul anului trecut 1,25 mld. euro adică apro­ximativ 50% din stocul brut total. Finanţările pentru companii s-au redus cu 0,9% în 2018 faţă de 2017. Creditele de con­sum s-au majorat cu 4,5%, până la 247 mil. euro. În cazul creditelor ipotecare s-a înre­gis­trat cea mai mare creştere, de 5,3%, până la 1,1 mld. euro.

Banca avea la sfârşitul anului 2018 o reţea formată din 130 unităţi şi 1976 de angajaţi.

Alpha Bank este singura bancă cu capital elen care rămâne pe piaţa locală, după ce Bancpost a fost cumpărată de Banca Transilvania, Piraeus Bank a ajuns la fondul american de investiţii J.C. Flowers, iar Banca Românească este la a doua tentativă de vânzare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO