Bănci și Asigurări

Cea mai mare suspiciune de fraudă cu carduri. Punctul vulnerabil a apărut la procesatorul american Euronet. „Lucrurile sunt sub control“

Cea mai mare suspiciune de fraudă cu carduri. Punctul vulnerabil a apărut la procesatorul american Euronet. „Lucrurile sunt sub control“

Principalele organizaţii de plată active în România sunt Visa şi MasterCard, acestea controlând autoritar piaţa tranzacţiilor pe card

Autor: Ciprian Botea, Claudia Medrega

16.12.2011, 00:08 3993

Compania americană Euronet este singurul procesator de carduri implicat în cea mai mare suspiciune de fraudă pe acest segment de piaţă şi se află în prezent sub investigaţia organizaţiei de plată Visa, după ce cardurile a cel puţin câteva mii de clienţi au fost afectate de o breşă în sistemul de securitate al procestorului, potrivit unor surse din piaţa cardurilor.

"Investigaţia este realizată de VISA la nivelul Euronet. Doar acest procesator a fost implicat. Doar acest procesator este sub investigaţie. Ancheta este în derulare. Nu sunt informaţii noi faţă de ziua precedentă", au declarat sursele citate.

Reprezentanţii din România ai procesatorului american nu au răspuns unei solicitări a ZF pe marginea acestui subiect până la închiderea ediţiei.

Compania Euronet Worldwide a achi­ziţionat la începutul acestei luni compania Smart PayNetwork S.A. (PayNet), un furnizor de servicii de outsourcing, emitere de carduri şi soluţii service pentru POS-urile instalate la comercianţi, cu afaceri de aproape 3 mil. euro în 2010. Euronet a mai cumpărat în România în 2007 subsidiara locală a grupului german Brodos, care era specializată în procesarea electronică a reîncărcării cartelelor preplătite pentru telefonia mobilă.

Visa a avertizat miercuri despre această breşă de securitate şi a afirmat că posesorii de carduri care sunt victime ale fraudei îşi vor primi banii înapoi. Poziţia Visa a apărut după ce banca de stat CEC Bank a anunţat că mai multe carduri proprii au fost compromise la nivelul unei baze de date internaţionale.

Banca nu a dorit să facă public numărul cardurilor afectate, dar surse din piaţă spun că ar fi vorba de 17.000 de carduri potenţial afectate. Potrivit unor informaţii numărul total al cardurilor afectate de această breşă de securitate s-ar ridica la 500.000.

Surse din piaţă spun că breşa de securitate a apărut în cazul cardurilor cu care s-au făcut tranzacţii în benzinăriile OMV Petrom în perioada mai-decembrie 2011. Reprezentanţii OMV Petrom au afirmat că datele despre carduri sunt stocate în sistemele companiei, fiind transferate băncii în formă criptată.

Practic, datele tranzacţiei efectuate cu cardul la un comerciant sunt preluate şi procesate fie de bancă, fie de procesator, comerciantul neavând acces la informaţii privind contul din care se face tranzacţie sau la alte informaţii.

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a confirmat la rândul său că a existat o breşă de securitate la un procesator european prin intermediul căreia s-au accesat informaţii legate de tranzacţiile efectuate cu anumite carduri. ARB spune că nu se aşteaptă ca posesorii de carduri să fie afectaţi.

"Cardurile nu sunt expuse din punctul de vedere al securităţii. Nu este o problemă de urgenţă. Lucrurile sunt sub control. Riscurile sunt minime. Dacă vor apărea probleme vor fi rezolvate punctual în relaţia bancă-client. Nu este o situaţie în afara unui cadru reglementat", au mai declarat sursele citate.

Băncile locale se confruntă cu cea mai mare suspiciune de fraudă din sistemul de carduri, conturile mai multor clienţi fiind blocate, iar "plasticele" urmează să fie înlocuite odată cu re-emiterea unui nou cod PIN.

Ponderea fraudelor are legătură directă cu gradul de implementare a tehnologiei EMV (carduri cu cip), mult mai sigură decât tradiţionala bandă magnetică.

Pe piaţa locală, 75% din carduri înglobează tehnologia cip. Un procent de 99,7% din sumele rulate la bancomate şi 97% din tranzacţiile prin POS-uri sunt pe cardurile cu cip, în condiţiile în care majoritatea terminalelor acceptă aceste carduri. Principalele organizaţii de plată active în România sunt Visa şi MasterCard, acestea controlând autoritar piaţa tranzacţiilor pe card.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO