Bănci și Asigurări

Fed, cea mai puternică bancă centrală a lumii se recunoaşte învinsă de inflaţie. Fed-ul trebuie să precizeze foarte clar cum intenţionează să-şi atingă noul obiectiv. Altfel, sunt simple cuvinte pe hârtie care nu înseamnă nimic

Fed, cea mai puternică bancă centrală a lumii se...

Autor: Catalina Apostoiu

31.08.2020, 00:05 1260

Banca centrală americană (Fed) a anunţat o schimbare majoră de politică la finalul săptămânii trecute, declarând că este dispusă să permită inflaţiei să crească peste normal pentru a putea susţine piaţa muncii şi economia în general, scrie CNBC.

Într-o mişcare caracterizată de preşedintele acesteia Jerome Powell drept o „updatare robustă“ a politicii Fed, banca centrală a adoptat oficial o politică de „ţintire a inflaţiei medii“, însemnând că aceasta va permite inflaţiei să treacă „moderat de ţinta de 2% „pentru ceva timp“ după perioade în care aceasta s-a situat sub obiectivul respectiv.

Practic, Fed-ul va fi mai puţin înclinat să majoreze dobânzile când şomajul scade, atâta timp cât inflaţia nu creşte în acelaşi timp. În mod tradiţional, oficialii băncii au considerat că şomajul scăzut duce în mod periculos la niveluri mai crescute de inflaţie şi au acţionat preventiv pentru a evita acest lucru.

Potrivit oficialilor Fed, schimbarea de abordare „poate părea subtilă, dar aceasta reflectă poziţia noastră că o piaţă robustă a muncii poate fi susţinută fără a cauza o creştere puternică a inflaţiei“.

Fed-ul şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul pandemiei asupra celor mai puţini capabili să-i facă faţă, astfel că schimbarea de limbaj reprezintă o încercare de a soluţiona această situaţie pe măsură ce economia se redresează.

În pofida rezistenţei economiei, milioane de muncitori americani rămaşi fără un loc de muncă vor întâmpina dificultăţi în a-şi găsi unul nou şi au nevoie de susţinere constantă din partea guvernului, a declarat Powell, avertizând că redresarea pieţei muncii ar putea fi un proces de durată, care s-ar putea întinde pe mai mulţi ani, potrivit Reuters.

După criza financiară din 2008, Fed-ul s-a lansat într-un ciclu de majorări de dobânzi pentru normalizarea poziţiei sale de politică monetară şi evitarea unei potenţiale creşteri a inflaţiei. Cu anunţul recent, banca centrală americană a semnalizat că dacă ar putea întoarce timpul, ar fi acţionat diferit, scrie Financial Times.

Schimbarea de abordare echivalează implicit cu o recunoaştere a faptului că majorările de dobânzi din ultimul deceniu nu au fost în ton cu realitatea economică, evidenţiind în acelaşi timp determinarea Fed de a menţine dobânzile în apropiere de zero pentru a ajuta economia să-şi revină.

Noul plan al Fed este privit cu scepticism de către economişti în condiţiile în care banca centrală se confruntă cu multiple forţe care ţin inflaţia scăzută, scrie Bloomberg.

„Fed-ul trebuie să precizeze foarte clar cum intenţionează să-şi atingă noul obiectiv. Altfel, sunt simple cuvinte pe hârtie care nu înseamnă nimic“, arată Aneta Markowska, de la Jefferies.

Totuşi, James Bullard, preşedinte St. Louis Fed, a venit în apărarea noii strategii, arătând că aceasta ar putea contribui la creşterea aşteptărilor privind inflaţia în rândul investitorilor, un factor despre care economiştii spun că influenţează masiv traiectoria inflaţiei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO