Bănci și Asigurări

CEC Bank a aprobat un credit de 50 mil. lei pentru plata lucrărilor la pista aeroportului din Cluj

CEC Bank a aprobat un credit de 50 mil. lei pentru plata...

Autor: Laurentiu Cotu

21.08.2014, 17:38 369

CEC Bank, singura bancă de top rămasă în portofoliul statului, a aprobat un credit de 50 mil. lei (peste 11 mil. euro) solicitat de Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” Cluj, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, pentru achitarea lucrărilor la noua pistă de aterizare-decolare, inaugurată anul trecut. Consiliul Judeţean Cluj a aprobat luna trecută garantarea creditului de 50  mil. lei pentru achitarea lucrărilor deja executate la pista de 3.500 de metri a aeroportului clujean, evitându-se astfel blocarea activităţii aeroportului, ca urmare a expirării unor termene de plată la ordin.

’’Am primit un aviz pozitiv din partea Ministerului de Finanţe pentru acest credit şi ne-am asumat răspunderea că vom plăti acest credit, din fondurile proprii ale aeroportului Cluj, într-o perioadă de 20 de ani. Până la finalul acestei luni credem că vom intra în posesia banilor, iar prima tragere va fi de 14 milioane de lei’’, a declarat pentru ZF Transilvania David Ciceo, directorul aeroportului din Cluj.

Banii vor fi folosiţi exclusiv pentru achitarea lucrările executate la pista de 2.100 de metri a aeroportului din Cluj, iar plăţile vor fi supravegheate de o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai CJ Cluj şi ai aeroportului.

Consiliul Judeţean Cluj a aprobat în ianuarie o hotărâre privind accesarea de către aeroportul "Avram Iancu" a unui credit intern în valoare de 50 de milioane de lei, garantat de CJ, pentru achitarea lucrărilor executate la pista de 2.100 de metri, care reprezintă prima etapă din construcţia pistei de 3.500 de metri.

Creditul însă nu a mai fost accesat deoarece, la finalul lunii mai preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a fost arestat pentru luare de mită. Alături de Uioreanu a fost arestat şi omul de afaceri Ioan Bene, care controlează compania Construcţii Napoca, cea care a construit pista de 2.100 de metri a aeroportului din Cluj.

Lucrările la pista de decolare-aterizare din Cluj au început în septembrie 2011, în prima etapă pista având 2.100 de metri, iar costurile proiectului au fost estimate la circa 78 de milioane de euro. Lucrările la prima etapă, cea de construire a pistei de 2.100 de metri, au fost întârziate din cauza unor probleme tehnice descoperite pe parcurs, care au necesitat noi soluţii din partea constructorilor. De asemenea, finanţarea unor lucrări de regularizare şi deviere a pârâului din zonă a fost întârziată, sumele fiind deblocate abia în luna martie 2013 de la Administraţia Naţională Apele Române. Lucrările au fost realizate de o asociere dintre firmele SCC Napoca, ICCO Systems şi Geo Arc, iar pista de 2.100 de metri a fost inaugurată în 26 octombrie 2013.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO