Bănci și Asigurări

CEC: Finantarile pe card vor lua treptat locul creditelor de nevoi personale

09.06.2006, 00:00 17

CEC a acordat finantari de 6 milioane de lei prin descoperitul de cont aferent cardurilor de salarii, iar cardurile de credit lansate la jumatatea lunii trecute au ajuns la 600 de unitati emise, spune vicepresedintele bancii, Cristian Tudorancea.

"Avem deja 600 de carduri de credit care au plecat catre clienti, iar pe langa acestea mai avem 1.000 de cereri. Lumea a perceput bine mesajul si nu doreste cardurile doar pentru perioada de promotie, ci si pentru celelalte facilitati atasate", sustine vicepresedintele CEC. Banca ofera la cardurile de credit o perioada de gratie de 59 de zile, in timp ce dobanda perceputa este de 17,9% pe an.

CEC a emis, in cinci luni de la lansare, peste 42.000 de carduri de debit.

"Din liniile totale acordate, de aproximativ 14 milioane de lei, peste 6 milioane sunt deja trase", apreciaza Tudorancea. Si el subscrie ipotezei ca finantarile acordate pe card vor lua treptat locul creditului de nevoi personale, care se va diminua sensibil in urmatorii ani.

"Majoritatea tranzactiilor, imbucurator petru calitatea clientilor, au generat o balanta in favoarea tranzactiilor la comercianti", adauga Tudorancea.

CEC are in prezent o retea de 125 de automate bancare (ATM) si 1.200 de POS-uri, instalate in sucursalele sale. Pana la sfarsitul anului ar trebui sa devina operationale inca 250 de ATM-uri.

"Nu vor mai fi instalate numai in sucursale, ci si in zone cu vad si in localitatile cu o concentrare mare de clienti", spune Tudorancea. Dupa finalizarea implementarii sistemului informatic, care va permite lucrul online intre toate filialele, va fi implementat si un proiect pentru administrarea in regim online a conturilor. Aceasta va permite unificarea conturilor clientului intr-un singur cont curent, din care va putea desfasura operatiuni, atat cu cardul, cat si prin alte instrumente.

Tudorancea se gandeste deja la urmatorul pas in domeniul cardurilor, introducerea instrumentelor cu chip. Proiectul va fi demarat intr-o luna si va avea doua etape. Intr-un prim pas reteaua de acceptare (ATM si POS) va fi upgradata la cerintele standardului chip, iar ulterior vor fi emise si cardurile cu chip.

"Proiectul se va intinde pe o perioada de 6-9 luni. Cel mai probabil, vom avea cardurile cu chip la inceputul anului viitor", mai spune Tudorancea.

Pana acum o singura banca de pe piata a emis carduri cu chip, ProCredit, in timp ce BCR a fost prima care si-a pregatit reteaua pentru a accepta astfel de instrumente. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO