Bănci și Asigurări

CEC, la 150 de ani: „Mi-aş dori o bancă mai activă, dar avem nevoie de capital“

Radu Gheţea

Radu Gheţea

Autor: Ciprian Botea

24.11.2014, 00:07 882

Radu Gheţea, care conduce din 2007 banca de stat CEC Bank, spune că şi-ar dori o bancă mai activă pe piaţa creditării, dar acest lucru depinde de identificarea unor noi surse de capital, o soluţie fiind atragerea în acţionariat a unei instituţii financiare internaţionale.

„Mi-aş dori o bancă mai activă pe piaţă, dar pentru acest lucru este nevoie de o infuzie consistentă de capital. O idee este atragerea în acţionariat a unor instituţii financiare internaţionale. Nu e neapărat nevoie să existe o privatizare, mai ales că există o dorinţă ca CEC să rămână un simbol naţional“, a declarat Radu Gheţea într-un interviu acordat ZF.

CEC, care astăzi împlineşte 150 de ani de la înfiinţare, este deţinută integral de stat, prin Ministerul de Finanţe. Instituţia a trecut printr-un proces de rebranding în 2008, când s-a transformat din Casa de Economii şi Con­sem­naţiuni în CEC Bank şi a devenit mai activă pe creditarea corporate.

WikiZF: Profilul companiei CEC Bank

Banca avea credite de 12 mld. lei la finalul anului trecut şi depozite de 19 mld. lei, ceea ce arată că există spaţiu pentru accelerarea creditării. Oficialii băncii au afirmat în mod constant că au resurse pentru accelerarea creditării, dar este nevoie de capital pentru ca indicatorii de prudenţialitate să nu fie afectaţi. CEC are un capital de 1,16 mld. lei, singurele majorări operate în ultimii fiind din profiturile băncii, în condiţiile restricţiilor UE privind ajutorul de stat.

CEC are în prezent 3 milioane de clienţi persoane fizice şi 150.000 de clienţi companii. Câteva mii de clienţi ai băncii sunt autorităţi publice locale.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- istoria CEC, detalii despre înfiinţarea băncii; cine este Radu Gheţea

- evoluţia activelor băncii în ultimii şapte ani, stocul de credite şi depozite 

- profitul CEC în ultimii şapte ani; ce spune Radu Gheţea despre bancă şi sistemul bancar în 2014; opinia lui despre creditare 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO