Bănci și Asigurări

CEC si Eximbank asteapta alti bani de la stat, dar nu reusesc sa plaseze catre clienti nici fondurile de care deja dispun

11.10.2009, 23:17 55

CEC Bank si Eximbank - cele doua banci prin care guvernul anuntala inceputul anului ca vrea sa impulsioneze finantarea mediuluiprivat - nu reusesc sa utilizeze nici fondurile pe care le detinpentru creditarea clientilor, dar continua sa ceara suplimentareacapitalurilor.

CEC Bank se afla acum in situatia de a-si pierde cel putin oparte din plafonul de 68,5 milioane de euro, primit in cadrulprogramului guvernamental "Prima casa", dupa ce a reusit sa acordemai putin de 100 de credite, fata de un total de peste 4.700 dedosare de credit avizate de Fondul de Garantare. CEC s-a limitat laacordarea de credite in lei.

"Nu mergem sa ne batem cu 18 banci care au resurse foarteieftine in euro", isi motiveaza Radu Ghetea, presedintele CEC Bank,optiunea de a se concentra pe creditul in lei.

Seful CEC Bank afirma ca banca a gasit insa alte canale decrestere, in zona finantarii firmelor mici si mijlocii (IMM) si aafacerilor din agricultura. "Noi am dat credite la IMM, avem ocrestere cu 36,9% a soldului de la inceputul anului. Avem altenise. Desi la un moment dat eram banca pentru populatie, acumsuntem o banca pentru IMM-uri."

"Bancile de stat nu au expertiza deosebita in a oferi credite,nu au oamenii necesari si nici platformele tehnologice. Conducereaeste politizata, nu creata pe criterii de performanta. Nu aveau cumsa faca fata la aceasta provocare", spune Matei Paun, managingpartner al bancii de investitii BAC Investment Romania. El noteazaca in Polonia sau Ungaria exista banci de stat performante, insaabordarea a fost diferita.

Eximbank si-a majorat de la inceputul anului expunerea totala,sub forma de finantari si garantii acordate clientelei, cu 22%,pana la aproximativ un miliard de lei (237 mil. euro). DesiEximbank are la dispozitie un plafon de 60 mil. euro pentruacordarea de garantii pentru creditele contractate de firme, diniunie si pana la inceputul lui octombrie nu a incheiat niciuncontract.

Pe de alta parte, guvernul nu a reusit pana acum sa convingaComisia Europeana ca majorarea capitalului celor doua banci estenecesara pentru sustinerea creditarii afacerilor din mediul privat,care se evapora din lipsa de finantari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO