Bănci și Asigurări

CEC: Vedem o crestere a cererii pentru servicii bancare in mediul rural

CEC: Vedem o crestere a cererii pentru servicii bancare in mediul rural

Cristian Tudorancea, vicepresedinte al CEC: Produsele de creditare si de economisire pentru clientii individuali au fost restructurate

25.10.2007, 13:46 370

Cererea pentru servicii bancare in mediul rural si in zonele urbane mici a crescut semnificativ in ultima perioada, desi ramane inca departe de potentialul din zonele urbane mari.
"Piata este in crestere puternica si vedem o cerere tot mai mare din mediul rural si zonele rurale mici. Desi nu este comparabila inca cu mediul urban mare, cererea din rural creste rapid", spune Cristian Tudorancea, vicepresedintele CEC responsabil cu coordonarea activitatilor pe zona de retail. CEC, ramasa in proprietatea statului dupa esecul procesului de privatizare derulat in 2005-2006, opereaza cea mai mare retea de unitati teritoriale din sistemul bancar, de circa 1.390 de unitati.
Desi marile banci de retail si-au extins rapid retelele, noile unitati au fost amplasate in general tot in mediul urban mare. BRD, care a ajuns recent sa opereze 700 de unitati, a decis la sfarsitul anului trecut sa testeze mediul rural cu un model de unitati de dimensiuni foarte mici, care pot fi facil relocate.
Si BCR, care opereaza o retea de peste 520 de unitati, ajunge sa acopere orasele de pana la 20.000 de locuitori, in timp ce majoritatea jucatorilor se opresc la orasele cu peste 50.000 de locuitori. Desi opereaza cea mai extinsa retea, CEC trebuie totusi sa parcurga procesul de reamenajare a unitatilor, in conditiile in care multe nu au fost modernizate din anii '90.
In paralele cu cererea mai mare, Tudorancea spune ca se evidentiaza si o sofisticare a nevoilor clientilor, care vor sa acceseze si alte produse decat creditele de consum.
"Clientul se uita cu mai multa atentie la timpul de servire si la calitatea serviciilor", spune Tudorancea.
Chiar daca pe piata a aparut cerere si pentru produse de economisire, el spune ca motorul cresterii in 2008 va fi creditul imobiliar-ipotecar.
In prezent CEC are peste 500.000 de clienti pentru credite, dintr-un portofoliu total de aproape 3 milioane de persoane.
De la inceputul anului, soldul creditelor acordate pe zona de retail a urcat cu 50%, de la 3,2 miliarde de lei (950 mil. euro), cat era in decembrie anul trecut.
Seful retailului CEC spune ca dupa introducerea normelor proprii de cre ditare in vara, traficul in sucursalele bancii a crescut cu 20%- 30%, desi nu toti acesti clienti au si contractat imprumuturi. In prezent, CEC colecteaza in prezent date privind clientii, fundamentand o ajustare a normei (in special in ceea ce priveste cosul de consum).
Pe partea de economisire, CEC si-a majorat sursele atrase de la clientii individuali cu 25% in primele noua luni ale anului, pana la 6,5 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro).
"Produsele de creditare si de economisire pentru clientii individuali au fost restructurate, am consolidat tehnica si procesele, dar am reusit in paralel sa obtinem o crestere aproape de ambitiile pe care le-am avut."Programul de pregatire a personalului, demarat in primavara si deja finalizat, a dus la o reasezare a personalului si o schimbare a structurii de varsta. El noteaza ca "trainingul a insemnat mult, desi nu s-a schimbat fata", in timp ce procesul de reamenajare a unitatilor se va prelungi pe urmatorii doi ani. El spune ca linia de afaceri "Retail" a ramas profitabila in acest rastimp, dar pentru anii urmatori se anunta investitii importante. CEC nu a prezentat inca rezultatele pe primele noua luni ale anului.
Pentru 2008, Tudorancea are deja in vedere imbunatatirea calitatii serviciilor, dar si cresterea eficientei retelei prin vanzarea incrucisata de produse, considerand ca procesul de restructurare a fost in mare parte finalizat.
"Forta de vazare terbuie sa promoveze ideea de mai multe produse in portofoliul clientului." Tudorancea studiaza posibilitatea de a introduce noi servicii care sa "adauge valoare", categorie in care include platile de facturi la furnizorii de utilitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO