Bănci și Asigurări

Cei cu credite în lei se pregătesc de o nouă scădere a ratelor: Robor la 3 luni a coborât sub 2% pe an

Cei cu credite în lei se pregătesc de o nouă scădere...

Autor: Ciprian Botea

14.01.2014, 20:48 2715

Indicatorul Robor la 3 luni, folosit ca reper de preţ în majoritatea contractelor de credite de retail în lei, a coborât în premieră sub pragul de 2% pe an, ceea ce ar urma să aducă dobânzile la creditele în monedă locală pe acelaşi palier cu cele la împrumuturile în valută. BNR a calculat ieri o dobândă interbancară pe termen de trei luni de 1,99% pe an.

Costul leilor pe piaţa monetară s-a înjumătăţit din vara anului trecut încoace, doar în ultimele două săptămâni scăderea fiind de o jumătate de punct procentual. Practic, reducerea cu o jumătate de punct procentual a dobânzii înseamnă o economie lunară de aproape 100 de lei pentru un client cu un credit ipotecar de valoare medie (circa 180.000 de lei), contractat pe 30 de ani.

Indicatorul Robor la 3 luni se află aproape la jumătate faţă de dobânda-cheie la lei (stabilită de BNR la 3,75% pe an), astfel că analiştii se aşteaptă ca în viitor mişcările dobânzilor pe piaţa interbancară să fie limitate, chiar dacă banca centrală va continua să relaxeze politica monetară.

„Impactul unor noi mişcări de relaxare a politicii monetare va fi relativ limitat pe termen scurt, având în vedere poziţia de creditor net a sistemului bancar şi faptul că dobânzile interbancare sunt deja mult sub nivelul dobânzii-cheie“, scriu într-o notă analiştii BCR, cea mai mare bancă locală, deţinută de grupul austriac Erste.

Prognozele acestora indică un nivel al indicatorului Robor la 3 luni de 2% pe an la finalul lui 2014, precum şi în decembrie 2015. Clienţii cu credite în lei ar putea beneficia astfel cel puţin doi ani de rate reduse. Dobânzile se menţin la un nivel scăzut inclusiv în contextul în care lichiditatea din piaţă se menţine la un nivel ridicat.

„Banca centrală şi-a menţinut angajamentul de a administra lichiditatea în mod adecvat, astfel că mă aştept la condiţii de lichiditate foarte bune în piaţa monetară“, comentează Florentina Cozmâncă, senior economist al RBS.

Nivelul foarte bun al lichidităţii se datorează stabilităţii cursului de schimb, care a permis BNR să lase mai mulţi bani în piaţă fără riscul unei deprecieri a leului.

To­t­odată, pe piaţă au ajuns mai mulţi bani în condiţiile în care statul - principalul client al băncilor în perioada de criză - s-a împrumutat mai puţin. Determinantă pentru scăderea costului finanţării în lei a fost şi decizia BNR de a relua ciclul de relaxare a politicii monetare. Dobân­da-cheie la lei a scăzut cu 1,5 puncte procentuale într-o ju­mă­tate de an, la un minim de 3,75% pe an. De altfel, cea mai vizibilă ajustare a dobânzilor a avut loc începând din luna iulie, respectiv 2,5 puncte procentuale în şase luni.

Totodată, banca centrală a lăsat mai multă lichiditate în piaţă în condiţiile în care nu s-a confruntat cu presiuni semnificative pe cursul de schimb. BNR a luptat în trecut împotriva deprecierii leului prin gestionarea lichidităţii, dar această metodă nu ar mai fi viabilă în prezent deoarece ar putea genera o scădere a deţinerilor de titluri de stat ale investitorilor străini, ceea ce ar crea presiuni adiţionale asupra leului.

Scăderea dobânzilor pe piaţa monetară a făcut din ipotecarele în lei, ignorate mult timp de clienţi şi de bancheri, o alternativă la împrumuturile în valută.

Cele mai ieftine ipotecare în lei ajung în prezent la o dobândă efectivă de circa 6% pe an şi mai au doar un pas înainte să egaleze costul împrumuturilor în valută.

Ultima rundă de ajustare a dobânzilor la creditele în lei a avut loc în luna decembrie, iar acum clienţii trebuie să aştepte până în martie înainte să simtă în propriile buzunare scăderea costului leilor pe piaţa interbancară. Practic, odată ce costul creditelor va fi aliniat la nivelul Robor de 2% dobânzile creditelor în monedă locală le vor egaliza pe cele ale creditelor în valută. La nivelul actual al Robor la 3 luni, rata la un credit imobiliar de 180.000 de lei pe 30 de ani este de circa 1.050 de lei.

Dacă finanţările de consum se vând aproape exclusiv în lei de mai multă vreme, vânzările de ipotecare în monedă locală au accelerat abia în ultimele luni, impulsionate de trecerea pe lei a programului Prima casă. Băncile au ajuns să vândă circa 2.000 de ipotecare în lei pe lună în octombrie, adică de patru-cinci ori peste media lunilor anterioare.

Creditele în lei au fost ţinute mult timp în plan secund din cauza dobânzilor mari şi a preferinţei băncilor străine pentru acordarea de finanţări în valută, astfel că în prezent 70% din împrumuturile în lei sunt în euro sau franci elveţieni. În perioada de boom, din 2006-2007, dobânzile la ipotecarele în lei depăşeau 11% pe an, în timp ce costul creditelor în euro era de 7-8% pe an.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO