Bănci și Asigurări

Cel care a pariat cele mai multe miliarde pe România, Andreas Treichl, şeful Erste, se retrage din Consiliul de Supraveghere al BCR de la 1 ianuarie 2020

Cel care a pariat cele mai multe miliarde pe România,...

Autor: Claudia Medrega

02.10.2019, 00:05 711

Andreas Treichl, şeful grupului austriac Erste, care controlează pe piaţa locală BCR, îşi termină mandatul în Consiliul de Supraveghere al BCR, în urma demisiei care va deveni efectivă de la 1 ianuarie 2020. Treichl se retrage la sfârşitul acestui an şi din fruntea Erste, după ce timp de 22 de ani a asigurat conducerea executivă a grupului, urmând să devină preşedintele Fundaţiei Erste. 

Adunarea generală a acţionarilor BCR din luna septembrie 2019 „a luat act de încetarea mandatului lui Andreas Treichl din funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere, ca urmare a demisiei acestuia, care va produce efecte începând cu data de 1 ianuarie 2020“, potrivit unei decizii a acţionarilor BCR din septembrie.

Treichl a asigurat în ultimii ani şi conducerea Consiliului de Supraveghere al BCR în tandem cu Manfred Wimmer, artizanul privatizării BCR, fiind timp de mai multe mandate „supraveghetor“ direct al BCR din poziţia de preşedinte sau vicepreşedinte al boardului celei de-a doua bănci de pe piaţa locală. Treichl spunea în vara acestui an că după ce nu va mai fi preşedinte al al grupului Erste nu va mai activa în niciun board, nu va mai avea niciun rol în conducerea băncii şi va lăsa managementul să ia deciziile aşa cum crede.

Achiziţia BCR de către Erste în urmă cu14 ani a fost cea mai mare privatizare din istoria României şi una dintre cele mai scumpe tranzacţii din istoria sistemului bancar mondial, multiplul plătit fiind de şase ori activele nete ale BCR în condiţiile în care evaluările băncilor de atunci erau de cel mult 3,5-4 ori peste activul net. În boardul BCR va intra Bernhard Spalt, director adjunct al Erste şi viitorul şef al grupului austriac, el urmând să-şi preia funcţia după ce va obţine aprobarea de la BNR. 

Bernhard Spalt, care are o experienţă de aproape trei decenii în cadrul Erste, a devenit din iulie numărul doi în grupul austriac şi îi va lua locul lui Andreas Treichl la conducere, în urma deciziei acestuia de a se retrage din fruntea Erste. Şi Alexandra Habeler-Drabek, chief risk officer la Erste, a primit aprobarea acţionarilor pentru a intra în Consiliul de Supraveghere al BCR, care are rolul de a monitoriza activitatea conducerii executive. 

BCR a înregistrat în primul semestru (S1) din 2019 o pierdere netă de 20,8 mil. lei (4,4 mil. euro) în pofida rezultatului operaţional solid, a costurilor scăzute de risc şi a performanţelor ridicate pe toate liniile de business. Erste Group a raportat pentru S1/2019 un profit net de 732 mil. euro, în scădere faţă de S1/2018, dar rezultatul operaţional a fost cel mai bun din ultimii 5 ani.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO