Bănci și Asigurări

Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea a îngenuncheat Argentina: ţara a intrat în default pentru a doua oară

Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea a...

Autor: Ştefan Stan

31.07.2014, 10:30 8258

Argentina a intrat în default pentru a doua oară, după ce planurile de redresare a situaţiei economice din ţară au eşuat, guvernul neputând să plătească sumele datorate creditorilor, printre care se află şi fondul american de hedging Elliott - cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea. 

Una dintre problemele imediate care ar putea lovi şi mai puternic Argentina, deja afectată de criza din ţară, ar fi ca investitorii să ceară plata imediată a celor 29 miliarde de dolari din obligaţiuni, anunţă agenţia internaţională Standandard & Poor’s, potrivit Bloomberg.

Paul Singer este cel care conduce cu o mână de fier fondul american Elliott. 

Cine este Paul Singer, "vulturul de pe Wall Street" care a îngenunchiat Argentina şi vrea să scoată bani din România

Vulturul de pe Wall Street care a îngenuncheat Argentina, a câştigat până acum 1,2 miliarde de lei la FP

După două zile de negocieri în New York, Argentina a ratat termenul limită de miercuri pentru plata celor 539 de milioane de dolari dobândă pe care îi datora creditorilor în urma ultimului default din 2001. Un tribunal din Statele Unite a decis că plata banilor nu poate fi făcută decât după ce un grup de investitori, care au cerut înapoi o parte din bani, vor primi 1,5 miliarde de dolari.  

”Este în interesul creditorilor să întârzie accelerarea defaultului şi să nu îngreuneze şi mai tare situaţia. Cel mai bun lucru pe care poate să îl facă Argentina este să caute în continuare soluţii”, a declarant Jane Brauer, strateg la Bank of America.

Ministrul Economiei, Axel Kicillof, s-a întors la Buenos Aires după negocierile de miercuri, fără să aibă un plan stabilit pentru alte discuţii cu fondurile de investiţii, pe care le-a numit ”nişte vulturi”. 

Argentina este la al doilea default economic, primul fiind în 2001. Atunci, Argentina a oferit creditorilor 30 de cenţi la dolar, situaţie pe care 93% din creditori au acceptat-o. Deşi va avea efecte negative puternice asupra economiei Argentinei, defaultul nu va cauza un efect de domino asupra ţărilor cu care are legături.

”Argentina a fost exilată de pe pieţele globale de capital de ceva vreme”, a spus Stephen Kaplan, de la universitatea Washington.

În lipsa unui sistem universal care ar reglementa etapele care urmează după ce o ţară intră în incapacitate de plată, mulţi creditori consideră că este acceptabil să fie plătiţi mai puţin decât le era datorat, pentru a putea obţine totuşi o parte din bani.

Argentina are în prezent obligaţiuni în valoare de 29 de miliarde de dolari vândute pe pieţele internaţionale şi denominate în valută. Sumele datorate sunt egale cu rezervele valutare ale ţării, care deja sunt la minimul ultimelor opt ani. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO