Bănci și Asigurări

Cel mai mare dezastru din asigurări. Falimentul Astra: 1.400 de salariaţi, 500 de milioane de lei active, 1,8 milioane de clienţi

Autor: Anelis Baciu

27.08.2015, 00:08 22810

Autoritatea de Supra­ve­ghere Financiară (ASF) a pus ieri capăt unei istorii de 25 de ani, prin decizia de dizolvare a companiei şi deschidere a procedurii de faliment în cazul Astra Asigurări, compania omului de afaceri Dan Adames­cu, care până acum doi ani era cel mai mare asigurător din piaţă.

„S-au explorat toate variantele, nici nouă nu ne convine situaţia, ne pare rău ca nu am putut salva Astra, cu toate că eram mai optimist în urmă cu ceva vreme. Opţiunile acţionarului au fost totul sau nimic, a fost prea lacom“, a declarat Mişu Negriţoiu, preşe­dintele ASF.

În aceste condiţii Astra îşi face loc pe lista lungă a firmelor de asigurări intrate în faliment, majoritatea la începutul anilor 2000. Falimentul companiei controlate de omul de afaceri Dan Adamescu lasă 1.400 de angajaţi fără un loc de muncă şi 1,8 milioane de clienţi în incertitudine privind recuperarea integrală a despăgubirilor. Active în valoare de peste 500 milioane de lei vor fi scoase la vânzare.

Dan Adamescu, proprietarul Astra, cataloghează decizia ASF drept o lovitură la adresa proprietăţii private care în opinia lui a ajuns doar un „moft“.

„Sunt distrus. Ce nu a reuşit Ru­şanu (Dan Ruşanu, fost preşedinte al ASF - n.red.) a reuşit acum ASF. Am trimis planul meu la ASF, dar nu am primit niciun răspuns, nu m-au chemat la discuţii. Proprietatea a ajuns un moft în ţara asta. În câteva luni vor termina resursele fondului, se va întâmpla acelaşi lucru ca şi la Bancorex“, a afirmat pentru ZF Dan Adamescu.

WikiZF: Profilul companiei Astra

Preşedintele ASF spune însă că planul propus de Adamescu pentru salvarea companiei a fost redactat în scop mediatic, iar din punct de vedere legal nu era fezabil.

La începutul săptămânii acţionarul Astra a anunţat că ar aduce banii necesari în două tranşe şi cu trei condiţii: revocarea administrării speciale, aprobarea preluării AXA şi anularea unei decizii a ASF privind limitarea sub­scrierilor.

„Planul propus de acţionar, e mult spus plan, e o pagină si jumătate, a fost discutat în Consiliu şi are cinci probleme: este condiţionat, improvizat, incert şi contradictoriu. Suma de 150 de milioane de lei propusă până la finalul anului era insuficientă, în condiţiile în care doar datoriile pe termen scurt depăşeau 200 mil. lei. Oricum necesarul de capital al companiei era peste un miliard de lei. Dacă ar fi avut intenţii serioase, acţionarul ar fi pus măcar un leu la ultima etapă de majorare“, a explicat Ne­griţoiu.

Dimpotrivă, Negriţoiu a spus că societăţi din cadrul grupului s-au năpustit asupra Astra pentru plata datoriilor, în timp ce debitorii din grup care aveau datorii de 140 mil. lei la asigurător nu s-au gândit să plătească.

Potrivit acestuia, lăcomia acţionarului a stat în calea salvării Astra, pentru că investitori care să pună bani în com­pa­nie au fost. Circa 30 de investitori instituţionali au fost contactaţi de KMPG, administratorul special, iar cu cinci s-au purtat discuţii avansate. Grupul german Ergo, compania poloneză PZU şi grupul portughez Fosun au vrut să cumpere Astra Asigurări, dar s-au lovit de pretenţiile prea mari ale acţionarului.

Atitudinea acţionarului majoritar este consi­de­rată inexplicabilă şi necalificabilă şi de Radu Mustăţea, cel care a condus afacerile Astra timp de cinci ani în perioada de boom a companiei.

„Am primit vestea cu tristeţe, având în vedere că în 2011, când am plecat de la conducerea companiei, Astra avea peste 200 de milioane de lei în conturi . Este trist că în patru ani Astra, care era cel mai mare asigurător din piaţă, a ajuns în faliment. Atitudinea acţionarului faţă de propu­nerile investitorilor sunt inexplicabile şi incali­fica­bile, eu nu îi înţeleg reacţia. Astra putea fi salvată, până săptămâna trecută Astra avea un viitor. Din informaţiile pe care le am, Ergo era dispus să aducă 80 de milioane de euro şi să capitalizeze compania“, a declarat Radu Mustăţea, fost CEO al Astra Asigurări.

 

Dan Adamescu, proprietarul Astra: Sunt distrus. Ce nu a reuşit Ruşanu (Dan Ruşanu, fost preşedinte al ASF - n.red.) a reuşit acum ASF. Am trimis planul meu la ASF, dar nu am primit niciun răspuns, nu m-au chemat la discuţii. Proprietatea a ajuns un moft în ţara asta. În câteva luni vor termina resursele fondului, se va întâmpla acelaşi lucru ca şi la Bancorex. 

 

„Stai acasă, nu te mai întoarce, nu mai ai la ce să te mai întorci“

„Stai în concediu. Stai acasă, nu te mai în­toarce, nu mai ai la ce să te mai întorci. Nu ştim ce o să se întâmple aici. A fost un comunicat al ASF, noi nu am primit nimic“, acestea au fost primele cuvinte auzite ieri de ZF pe holurile sediului Astra Asigurări. Discuţia era purtată între doi salariaţi ai asigurătorului. Ieri după anunţul ASF angajaţii asigurătorului păreau confuzi şi spuneau că au aflat de falimentul angajatorului din presă.

Majoritatea oamenilor întâlniţi de ZF au spus că în perioada următoare vor începe să-şi caute un nou loc de muncă.

„Totul e neclar pentru noi. Deocamdată nu ştim ce se va întâmpla. Aşteptăm o informare din par­tea conducerii. Ne vom căuta un nou job“, a afir­mat unul dintre angajaţii din conducerea executivă a Astra.

 

„Fondul de Garantare are suficienţi bani să preia obligaţiile de despăgubire ale Astra“

Dosarele asiguraţilor Astra vor fi transferate în termen de 30 de zile la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), care potrivit oficialilor ASF are resursele necesare să plătească despăgubirile, fără a fi nevoie de o majorare a contribuţiilor plătite de ceilalţi jucători din piaţă. „Valoarea rezervelor de despăgubire este de 650 mil. de lei, iar impactul pe care l-am calculat noi este de 700 mil. lei. Fondul are disponibilităţi de peste un miliard de lei, are rezerve suficiente să adminis­treze acest caz“, a afirmat Negriţoiu. So­lici­tă­rile de despăgubire se ridică în prezent la 76 mil. lei, potrivit declaraţiilor lui Negriţoiu.

Astra va continua să gestioneze în perioada următoare dosarele de daună ale clienţilor săi.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24