Bănci și Asigurări

Cel mai nou avertisment al BNR: riscurile la adresa stabilităţii financiare au crescut ca număr şi ca intensitate

Liviu Voinea, viceguvernator al BNR

Liviu Voinea, viceguvernator al BNR

Autor: Claudia Medrega, Liviu Popescu

08.04.2016, 17:32 473

Stabilitatea financiară s-a menţinut „robustă“, dar riscurile la adresa sta­bilităţii financiare au crescut, atât ca număr, cât mai ales ca inten­si­ta­te, atenţionează BNR în cel mai re­cent Raport asupra stabilităţii finan­ciare. Ra­por­tul identifică un risc sistemic sever, trei ris­curi sistemice ridicate şi în creştere, trei riscuri sistemice moderate şi un risc sistemic redus.

Creditarea prea redusă a companiilor este în continuare un risc pentru stabilitatea finan­ciară. „Menţinerea unei evoluţii modeste a acti­vi­tăţii de creditare, în condiţiile existenţei unui potenţial de creştere sustenabilă a cre­di­tării sectorului companiilor nefinanciare“ este eva­luată de BNR la categoria „risc mo­derat“. La aceeaşi categorie figurează şi „Ris­cul de conta­giune dinspre sectorul bancar din Grecia“.

„Deşi creditarea a crescut în anul 2015, România are încă un gap negativ al ratei de creştere a creditului faţă de potenţialul pe ter­men lung“, spune Liviu Voinea, vicegu­ver­nator al BNR.

Creditarea totală a reuşit cu greu să revină în vara anului trecut pe plus, aceasta fiind prima evoluţie anuală pozitivă din februarie 2013. Revigorarea a fost influenţată de accelerarea împrumuturilor în lei, în timp ce creditele în valută şi-au continuat declinul. Creşterea creditării totale a rămas modestă, avansul la finele anului trecut fiind de doar 3%.

BNR remarcă faptul că anul trecut a cres­cut semnificativ volumul creditelor răscum­pă­rate de bănci, acesta depăşindu-l pentru prima dată pe cel al creditelor cesionate. Cesionările de portofolii de credite de către bănci au ajuns la sfârşitul anului 2015 la un stoc de 37,1 mld. lei. Din această sumă, doar 2 mld. lei sunt credite ipotecare cesionate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO