Bănci și Asigurări

Cel mai puternic bancher de pe Wall Street cere viitorului preşedinte să protejeze economia

Cel mai puternic bancher de pe Wall Street cere...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

11.05.2016, 17:01 557

Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan, cea mai mare bancă americană după active, a declarat într-un interviu pentru CNBC că este optimist în ceea ce priveşte economia Statelor Unite, dar că politicienii trebuie să ia măsuri pentru a menţine economia dinamică.

"Dacă politicienii adoptă măsurile potrivite in ceea ce priveşte imigraţia şi reforma impozitării veniturilor companiilor şi ale salariaţilor, economia americană poate avea parte de un boom economic din care toţi vom câştiga", a declarat Dimon.

Bancherul a criticat şi modul în care politicienii americani iau decizii, făcând aluzie la tensiunile dintre democraţi şi republicani, dar şi la candidaţii pentru Casa Albă. Denigrarea adversarilor, căutarea de ţapi ispăşitori nu ne ajută cu nimic. Dacă lucrăm împreună vom ajunge la un rezultat, toată lumea are de câştigat, spune Jamie Dimon.

El este de părere viitorul ocupant al Casei Albe va trebui să se întrebe ce reglementări sunt necesare pentru a îi proteja pe consumatori, dar şi ce reglementări sunt benefice pentrucreşterea economică.

Jamie Dimon a declarat că nu îl sperie competiţia adusă de start-up-urile din fintech şi că ea aduce avantaje atât clienţilor cât şi jucătorilor existenţi în industrie.

"Competiţia din economia americană este foarte bună. Asta înseamnă capitalism. Serviciile mai bune oferite de competitori cresc calitatea celor oferite la nivelul industriei. Companiile care oferă credite online sunt bune pentru clienţi deoarece ei primesc împrumuturile rapid."

În ceea ce priveşte atacurile la adresa industriei financiare, CEO-ul JPMorgan spune că le cere angajaţilor să le ignore şi să îşi facă datoria faţă de clienţi.

Marile bănci americane au traversat o perioadă dificilă de la începutul anului din cauza volatilităţii de pe pieţele globale şi de reglementările stricte, reflectată în rezultatele slabe pe care le-au obţinut în primele trei luni ale anului. 

JPMorgan a raportat în primul trimestru al anului un profit de 5,53 miliarde de dolari, cu 6,7% mai mic decât în ceeaşi perioadă din 2015 şi venituri de 24,1 miliarde dolari, cu 3% mai puţin decât anul trecut, depăşind aşteptările analiştilor. Divizia de investment banking, care asigură aproape o treime din veniturile băncile, a avut un profit de două miliarde de dolari, cu 22% mai mic decât în primul trimestru din 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO