Bănci și Asigurări

Cele mai curajoase decizii din Europa au venit din Ungaria: Premierul Viktor Orban suspendă plata ratelor pentru companii şi populaţie până la sfârşitul anului

Cele mai curajoase decizii din Europa au venit din Ungaria: Premierul Viktor Orban suspendă plata ratelor pentru companii şi populaţie până la sfârşitul anului

Autor: Alex Ciutacu

18.03.2020, 19:42 91204

Guvernul ungar a decis astăzi să suspende obligaţia de a-şi plăti împrumuturile, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru companii, până la finlul anului, potrivit Hungary Today.

Guvernul Viktor Orban a decis, de asemenea, să extindă împrumuturile pe termen scurt acordate businessurilor până pe 30 iunie şi pentru împrumuturile noi de retail a plafonat costul total a creditului (echivalentul DAE), la dobânda băncii naţionale plus 5%.

Orban a spus că businessurile din turism, catering, entertainment, sport şi cultură, precum şi businessurile de taximetrie, nu trebuie să mai plătească contribuţii pe veniturile plătite angajaţilor la bugetul statului până la finalul anului.

Mai mult, contribuţia angajatorului va fi „semnficiativ redusă”, a adăugat el, explicând că nu va statul mai percepe contribuţia la pensie şi că în cazul contribuţiilor la sănătate acestea se vor reduce la minimul permis de lege până pe data de 30 iunie.

În cele mai afectate sectoare din cauza pandemiei Covid-19 contractele de închiriere pentru proprietăţi nu pot fi terminate unilateral şi nici chiria nu poate fi majorată, adăugând că guvernul lucrează pentru a flexibilza regulile din piaţa muncii.

El a mai spus că nu va mai percepe contribuţii la bugetul statului de la sectorul de turism până la 30 iunie.

Premierul ungar Viktor Orban a spus că acestea sunt doar primele decizii, fiind cele mai urgente, şi că guvernul va anunţa mai multe.

Banca Naţională a Ungariei le-a cerut băncilor să introducă un moratoriu pe împrumuturile ipotecare, ţinând cont de „situaţia extraordinară” generată de criza coronavirus şi să îngheţe momentan plăţile pentru datoriile corporate.

Dacă băncile refuză, banca centrală a spus că îi va cere guvernului să implementeze măsura prin decret

.

Citiţi ZF e-paper de vineri 

AFACERI DE LA ZERO