Bănci și Asigurări

Cele mai importante evenimente care au marcat luna martie 2016 pe piaţa financiară

Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania: Preţurile îşi vor relua creşterea

Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania: Preţurile îşi vor relua creşterea

Autor: Liviu Popescu

04.04.2016, 00:06 638
De la intensificarea discuţiilor pe tema dării în plată, la semnale de recalibrare a politicii monetare a BNR. Dolarul scade la minimul din 2016, iar bonificaţiile continuă să scadă spre noi minime istorice.

În luna martie s-au intensificat discuţiile cu privire la legea dării în plată (unul dintre cele mai controversate acte normative din ultimii ani), care şi-ar putea găsi totuşi finalul în această lună, dolarul a atins un minim al ultimelor cinci luni, iar Isărescu a afirmat că îngustarea coridorului de dobândă este un proces de recalibrare şi nu o întărire a politicii monetare.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afir­mat recent că banca centrală analizează posi­bilitatea îngustării coridorului format de ratele de dobândă la facilităţile permanente. Această îngustare se va face în jurul ratei de dobândă de referinţă de 1,75% (proces important pentru evitarea ratelor negative de dobândă şi pentru creşterea eficienţei utilizării ratei de dobândă de referinţă ca instrument de politică monetară pe viitor).

Un alt factor care a marcat piaţa bancară în luna martie a fost scăderea bonificaţiilor oferite la depozitele noi în lei constituite de populaţie la minimul istoric de 1,22% pe an, în timp ce costul creditelor s-a redus uşor la 6,85% pe an.

„În România climatul macrofinanciar se menţine pozitiv, deşi economia a resimţit recent pro­vocările din pieţele financiare interna­ţionale şi din economiile emer­gente, precum şi distorsiunile pe plan intern, de­terminate de proiectul Legii dării în plată“, scrie într-un raport al Băncii Transilvania sem­nat de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.

Dolarul american a ajuns pe 31 martie la 3,94 de lei, în scădere cu 1,2% faţă de şedinţa precedentă. Astfel, referinţa anunţată de BNR pentru un dolar american a ajuns la minimul ultimelor cinci luni după ce preşedintele Rezervei Federale Americane (Fed), cea mai puternică bancă centrală din lume, a insistat în cadrul discursului de marţi asupra prudenţei de care va trebui să dea dovadă banca centrală când va continua procesul de creştere a ratelor. Cu alte cuvinte, aşeptările ca ajustările politicii monetare să aibă loc în aprilie au fost reduse.

„În sfera economiei financiare continuăm să ne aşteptăm la inflexiunea dinamicii anuale a preţurilor de consum, care coroborată cu pro­cesul de accelerare a economiei să determine BNR să iniţieze un nou ciclu monetar în 2016“, mai scrie în raportul BT.

Luna martie a adus o stabilizare a cli­matului macrofinanciar mondial după undele de turbulenţe de la începutul anului, sub influenţa politicii monetare acomodative în im­plementare la nivel mondial. Totodată s-au consolidat şi cotaţiile internaţionale la ţiţei şi alte materii prime. Indicatorii macroeconomici s-au ameliorat recent şi în zona euro, intensificarea factorilor de risc fiind anulată de noile măsuri de relaxare monetară implementate de Banca Centrală Europeană la a doua şedinţă din acest an.

BCE a introdus noi măsuri de relaxare (scăderi de dobândă şi majorarea programului de cumpărare de active), iar preşedintele Mario Draghi a semnalat că acestea ar putea fi ultimele din actualul ciclu monetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO