Bănci și Asigurări

Cele mai mari bănci din lume angajează: JPMorgan, Citigroup, Credit Suisse, UBS, Goldman Sachs şi Deutsche Bank se luptă pentru piaţa din Arabia Saudită

Cele mai mari bănci din lume angajează: JPMorgan,...

Autor: Alex Ciutacu

04.03.2018, 14:35 1145

Cele mai mari bănci din lume îşi continuă planurile de a se extinde în Arabia Saudită, la patru luni de la boicotul anti-corupţie care a ameninţat planurile ambiţioase de transformare economică adoptate de statul lui Mohammed bin Salman, potrivit Bloomberg.

Creditori precum UBS Group şi Goldman Sachs Group fac angajări, iar Citigroup a reintrat în piaţa din Arabia Saudită după o absenţă de 13 ani. Deutsche Bank a anunţat că se va extinde în regat încât perspectivele cu privire la vânzările de acţiuni şi obligaţiuni s-au îmbunătăţit.

În timp ce lipsa de transparenţă a mişcării anti-corupţie a agitat pieţele al sfârşitul anului trecut, băncile nu au părut afectate după ce mai mulţi prinţi şi oficiali arestaţi au fost eliberaţi. Aceasta este o veste bună pentru Prinţul Coroanei Mohammed bin Salman, care încearcă să-şi consolideze puterea fără a perturba investitorii internaţionali care au fost invitaţi să schimbe modelul economic al ţării.

„Pe termen mediu, investitorii străini vor fi liniştiţi de faptul că niciun investitor străin nu a fost ţinta acestei mişcări anti-corupţie”, a spus Ehsan Khoman, director al diviziei de cercetare al segmentului pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, în cadrul Mitsubishi UFJ Financial Group. Pe termen lung, „vedem lupta anti-corupţie a un factor pozitiv pentru investitori”.

Mediul de business s-a schimbat mult din luna noiembrie, când arestarea prinţului Alwaleed Bin Talal şi a altor miliardari a şocat regiunea. Compania deţinută de prinţ, Kingdom Holding, a pus în aşteptare un plan de a strânge un miliard de dolari din împrumuturi bancare.

Situaţia a alimentat speculaţii cu privire la modul în care lupta anti-corupţie va afecta băncile globale care gestionează părţi majore din averea regiunii, printre care UBS, JPMorgan Chase, Credit Suisse Group şi Citigroup.

Dacă băncile au avut vreodată îngrijorări cu privire la situaţie, au trecut peste acest aspect. UBS l-a angajat recent pe fostul bancher de la Morgan Stanley, Gabriel Aractingi, pentru a gestiona business-ul băncii din Arabia Saudită, acesta coordonând activitatea din Geneva. Goldman Sachs l-a numit pe Mohammed Al Awad director al diviziei de obligaţiuni din Arabia Saudită încât se pregăteşte să tranzacţioneze stocuri la nivel local.

„Nu ne-a afectat planurile deloc”, a transmis Sjoerd Leenard, director global al diviziei de corporate banking în cadrul JPMorgan, în cadrul unui interviu. „Vrem să ne dublăm business-ul în Arabia Saudită iar competiţia e feroce, pentru că intră foarte mulţi în piaţă. Prin urmare, petrecem mult mai mult timp aici şi angajăm mai mulţi oameni pentru a ne menţine poziţia de lider”.

Un purtător de cuvânt al Credit Suisse a transmis că nu au existat implicaţii majore pentru bancă, în timp ce UBS şi Citigroup au refuzat să comenteze la cererile Bloomberg.

Deutsche Bank, care concediază oameni în toate celelalte ţări în care activează, plănuieşte să angajeze în regiune pentru a acoperi corporaţiile mari, a spus Jamal Al Kishi, CEO al diviziei pentru Orientul Mijlociu şi Africa. Creditorul german şi-a construit o echipă de 90 de oameni până acum în regiune, bazându-se pe aşteptarea ca bursa din Arabia Saudită să treacă la statutul de piaţă emergentă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO