Bănci și Asigurări

Cele mai mari bănci din lume cred că în 2020 dolarul va scădea în raport cu euro, prognozele indicând o creştere a cursului chiar până la 1,16 dolari/euro, de la 1,10 dolari/euro acum

Business internaţional

Cele mai mari bănci din lume cred că în 2020 dolarul...

Autor: Mircea Nica

20.01.2020, 19:45 414

Previziunile pentru sfârşitul anului 2020 indică o creştere a cursului dolar/euro până la 1,16 dolari/euro, de la 1,10 dolari, conform Bloomberg. Previziunile din anii anteriori s-au dovedit a fi departe de adevăr. Însă, cu toate acestea, convingerile analiştilor sunt prea copleşitoare pentru confortul majorităţii.

Analizând prognozele celor mai mari bănci precum Bank of America, JP Morgan Chase, Citigroup, BNP Paribas, Merrill Lynch şi Barclays, se observă o majoritate care se pregăteşte pentru o devalorizare a dolarului. Doar Barclays preconizează o întărire a dolarului. În prima jumătate a anului 2020, valoarea dolarului în raport cu euro este setată de băncile JP Morgan Chase, BNP Paribas, Merrill Lynch, Citigroup şi Bank of America la o valoare cuprinsă între 1,14 dolari/euro şI 1,16 dolari/euro. Singura bancă care a setat o previziune optimistă pentru dolar este Barclays, care estimează o creştere a dolarului în raport cu euro la o valoare apropiată de 1,06 dolari/euro.

Deutsche Bank, Goldman Sachs şi Bank of New York Mellon sunt de acord că în 2020 dolarul va ajunge la un declin, iar cererea pentru investiţii riscante va creşte în timp ce banca centrală a SUA (Fed) va menţine sau va scădea dobânzile, conform Financial Times.

Fondul de investiţii BlackRock se aşteaptă la scăderi mici ale dolarului în prima jumătate a anului 2020. Economiştii de la Citigroup anticipează că decizia Fed de a scădea sau de a menţine dobânzile la acelaşi nivel ar putea să fie catalizatorul  de cădere al dolarului în 2020, în timp ce câştigurile se erodează din cauza ratelor mici din SUA.

Previziunile analiştilor pentru următorul an reprezintă una din cele mai importante sarcini pe care le au pentru că investitorii şi companiile le folosesc ca pe un ghid pentru a elabora o viitoare strategie de investiţie.

Anul 2020 aduce o incertitudine pentru dolarul american din cauza încetinirii PIB la nivel global şi a razboiului comercial dintre Statele Unite ale Americii şi China. Când investitorii sunt pozitivi, cursul de schimb al SUA are tendinţa de a scădea pentru că investitorii se simt încurajaţi să investească în acţiuni cu risc mai ridicat cum se găsesc în pieţele emergente.

Pe de altă parte, îngrijorările privind încetinirea creşterii globale şi impactul tensiunilor comerciale a avut ca rezultat direcţionarea investitorilor şi companiilor către siguranţa care se regăsea în dolar în 2019. Astfel, prognoza celor de la JP Morgan Chase este cu 1,25% mai mare comparativ cu celelalte previziuni în care dolarul ajunge la 1,15 dolari/euro sau chiar 1,16 dolari/euro.

ìInvestitorii se vor aştepta la o recesiuneî, a spus Paul Meggyesi, analyst senior la JP Morgan Chase.

Goldman Sachs se aşteaptă la o slăbire a dolarului şi oferă o prognoză în care acesta ajunge la o valoare de 1,15 dolari/euro până la sfârşitul anului 2020, de la 1,10 dolari/ euro, care este cotaţia curentă.

ìCredem că slăbirea dolarului va avea loc în 2020î, a spus Vasileios Gionakis, şeful strategiei privind cursul de schimb la banca elveţiană Lombard Odier.

Analiştii de la Deutsche Bank sunt de părere că într-adevăr se va simţi o scădere a dolarului. ìÎn timp ce următoarea mişcare semnificativă va fi în defavoarea dolarului, sincronizarea este mai complicatăî, au menţionat analiştii Deutsche Bank, care au prognozat o devalorizare a dolarului de până la 1,20 dolari/euro pentru anul 2020.

Investitorii de pe pieţele emergente au speranţe mari pentru moneda Braziliei, care a ajuns la un minim istoric în 2019. Analiştii ING susţin că realul brazilian ar putea fi supriza anului 2020, urmat de reformele fiscale şi un sentiment mai bun din punctuld e vedere al riscului global. Cursul de schimb al monedei Braziliei ar putea creşte cu 10% faţă de dolar la sfârşitul anului 2020, conform specialiştilor ING.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO