Bănci și Asigurări

Cele mai mari cinci daune RCA plătite de Omniasig

Cele mai mari cinci daune RCA plătite de Omniasig

Autor: Anelis Baciu

30.09.2014, 00:00 366

Omniasig, o companie de top zece din piaţa asigurărilor generale, a plătit 2,35 milioane de lei în contul unei poliţe auto obligatorii (RCA) în intervalul ianaurie-iunie, aceasta fiind şi cea mai mare despăgubire achitată de asigurător în acest an.

Suma a fost plătită pentru vătămarea corporală a doi conducători auto, ca urmare a intrării pe contrasens a autovehiculului vinovat. Primele cinci daune RCA în funcţie de valoare au însumat 8 mil. lei (1,8 mil. euro).

Omniasig a ajuns însă la plăţi de 4,4 milioane de euro în prezent ca urmare a accidentului de autocar care a avut loc anul trecut în Muntenegru.  De altfel, daunele nepatrimoniale generează costuri mari pentru asigurători, de vreme ce numărul persoanelor care solicită astfel de despăgubiri şi pretenţiile acestora au crescut rapid în ultima perioadă.

La nivel agregat, daunele morale şi pentru vătămări corporale au urcat cu 70% în primul semestru şi au ajuns să reprezinte 27% din totalul plăţilor pe RCA. Pe de altă parte, în cazul asigurărilor auto facultative (Casco) sumele achitate sunt de regulă mai mici. Spre exemplu, în cazul Omniasig cea mai mare despăgubire din acest an s-a situat la 300.000 de lei.

Pe nişa de asigurări property, cea mai mare daună plătită de Omniasig a cumulat 811.300 de lei, ca urmare a unui incident petrecut în zona de sud-est a ţării, unde un utilaj industrial s-a răsturnat după ce malul pe care era instalat a cedat. În primele şase luni ale acestui an Omniasig a plătit daune în valoare de 407 milioane de lei, fiind asigurătorul cu cel mai mare nivel al cheltuielilor cu daunele.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO