Bănci și Asigurări

Cele mai mari restante la credite sunt in centrul si sud-estul tarii

Cele mai mari restante la credite sunt in centrul si sud-estul tarii
02.06.2009, 00:00 41

Bancherii incep sa se uite cu teama spre judetele din centrul si sud-estul tarii, unde puterea economica mai mica a clientilor incepe sa se reflecte in cresterea puternica a restantelor, care ajung sa depaseasca si 5% din totalul creditelor acordate.

Salajul ocupa prima pozitie in topul judetelor cu cea mai ridicata rata a creditelor restante, valoarea acestora depasind 5,3% din totalul imprumuturilor contractate atat de clientii individuali, cat si de companiile din judet, potrivit calculelor ZF efectuate pe baza statisticilor BNR.
Valoarea totala a creditelor contractate de clientii bancilor din Salaj se ridica la sfarsitul lunii aprilie la 2,13 mld. lei (circa 509 mil. euro), in timp ce restantele erau de 114 mil. lei, in scadere cu 12,3% fata de nivelul inregistrat in luna precedenta.
Spre comparatie, la nivel national restantele totale se ridicau la 5,03 mld. lei sau 2,49% din soldul total al creditelor. Mai multi factori influenteaza pozitionarea judetelor in clasamentul restantierilor, printre care rata somajului, fluxurile si tranzactiile comerciale, gradul de cultura bancara, Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor sau ponderea agriculturii in PIB-ul judetului, spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
„Este normal ca intr-un judet in care puterea economica este mai mica, rata restantelor sa fie mai mare. De asemenea, este foarte important tipul de credite acordate, credite cu garantii sau fara garantii. In aceste judete, de exemplu, creditele in valuta, care implica anumite contragarantii, au o valoare scazuta", a precizat Anghel.
La polul opus se afla judetele Cluj si Constanta, unde creditele restante se situeaza la 1,77%, respectiv 1,9% din totalul imprumuturilor. In Bucuresti, rata imprumuturilor restante era de 2,42%, in cazul creditelor in lei nivelul urcand pana la 3,24%.
Pe locul doi in topul restantierilor se situeaza rezidentii din judetul Ialomita, restantele in valoare de 48,9 mil. lei inregistrate aici reprezentand 4,79% din totalul imprumuturilor din judet.
Rata restantelor s-a restrans fata de luna martie, cand se inregistra un nivel de 5,08% din totalul creditelor. Restantele au scazut inclusiv din punct de vedere valoric de la 71 mil. lei in martie, la 48,9 mil. lei la sfarsitul lunii trecute. Un alt judet din sud-estul tarii, Calarasi, ocupa pozitia a patra dupa valoarea restantelor raportata la totalul creditelor. Circa 4,2% din creditele acordate rezidentilor din judet inregistreaza intarzieri la plata ratelor lunare sau sunt evaluate ca fiind neperformante. Creditele restante din Calarasi se ridica la 56,2 mil. lei din totalul de 1,33 mld. lei, cat inregistrau imprumuturile acordate aici la sfarsitul lunii aprilie.
Pe locul trei al acestui clasament se situeaza insa judetul Bistrita-Nasaud, cu o rata a imprumuturilor restante de 4,69% din soldul total al creditelor. Rata creditelor restante din judet a urcat cu 9,2% fata de luna martie, de la 105 mil. lei la peste 115 mil. lei, in timp ce soldul total al creditelor a scazut cu 1,2%.
Pozitia a cincea dupa rata creditelor restante este ocupata de Olt, cu un nivel similar celui inregistrat in judetul Calarasi. In Olt, imprumuturile restante se ridicau, la sfarsitul lunii aprilie, la 90,4 mil. lei, in crestere fata de 83,8 mil. lei in martie.
Toate cele cinci judete enumerate au o caracteristica in comun, salariile medii nete din fiecare situandu-se in 2008 sub media regiunii de dezvoltare din care acestea fac parte, portrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). In Ialomita si Calarasi, de exemplu, nivelul slariului mediu lunar se situa anul trecut la 280, respectiv 238 euro, in timp ce salariul mediu la nivelul regiunii Muntenia Sud era estimat la 313 euro.
Rate ridicate ale creditelor restante se inregistrau, de asemenea, in judetele Alba (3,84%), Arad (3,67%) si Suceava (3,47%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO