Bănci și Asigurări

Cele mai mari şase bănci din România au înregistrat un profit net cumulat de peste 4,7 miliarde lei în primele nouă luni, aproape cât întreg sistemul bancar anul trecut

Cele mai mari şase bănci din România au înregistrat...

Autor: Alina Botezatu

18.11.2018, 17:00 694

Profitul net cumulat al celor mai mari şase bănci din România, ca active, a depăşit 4,77 miliarde de lei, în primele nouă luni ale acestui an, potrivit calculelor Mediafax. Valoarea este cu doar 560 de milioane de lei mai mică decât cea obţinută de cele 35 de bănci în întreg anul trecut.  

Banca Comercială Română (BCR), cea mai mare bancă din România, ca active, a obţinut, în primele nouă luni ale acestui an, un profit net de 1,015 miliarde de lei, o creştere de 81,3%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În aceeaşi perioadă, profitul net al Băncii Transilvania (BT) a fost de 979 de milioane de lei, o majorare de 25,55%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. BT poate ajunge anul acesta pe primul loc al sistemului bancar, ca urmare a achiziţionării Bancpost, tranzacţie semnată în noiembrie 2107.

BRD-Groupe Société Générale a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit net de 1,142 miliarde de lei, în creştere cu 7% în dinamică anuală. Astfel, aceasta a fost cea mai profitabilă bancă din România, în primele trei trimestre ale acestui an, fiind urmată de BCR.

Grupul italian UniCredit a obţinut în România un profit net consolidat de 98 de milioane de euro (457 de milioane de lei), în primele nouă luni ale acestui an, o creştere de 42,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor grupului prezentate la Milano.

În condiţiile în care banca reprezintă, de obicei, aproximativ 85% din activitatea grupului în România, profitul net al acesteia pentru primele trei trimestre ale acestui an poate fi extrapolat la 388 de milioane de lei, arată calculele Mediafax. La aceste calcule s-a avut în vedere faptul că banca a obţinut un profit net de 225 de milioane de lei în primul semestru al acestui an, reprezentând aproximativ 86% din cel al întregului grup în România, iar în al treilea trimestru banca al cărui grup mamă are sediul în Italia nu a raportat incidente majore care să îi fi afectat activitatea.

Raiffeisen Bank, a cincea bancă din România în funcţie de active, a încheiat, primele trei trimestre din acest an, cu un profit net de 718 milioane de lei, cu 91% mai mult faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Această bancă a fost depăşită anul trecut, ca valoare a activelor, de UniCredit Bank, dar este de urmărit dacă în acest an s-a păstrat această ierarhie.

Profitul net al ING Bank România a ajuns la 529 de milioane de lei, în primele nouă luni ale acestui an, o creştere de 65,8%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. ING Bank România a urcat pe locul 6 al sistemului bancar românesc anul trecut, depăşind CEC Bank.

Profitul net cumulat al sistemului bancar, ponderat cu pierderile, a fost, anul trecut, de 5,33 miliarde de lei, în creştere cu 28,5% faţă de cel din anul precedent, când a fost de 4,15 miliarde de lei, potrivit datelor prezentate de Banca Naţională a României (BNR).

De asemenea, profitul din primele nouă luni ale acestui an ale primelor şase bănci a fost cu 16,3% mai ridicat decât profitul obţinut de toate cele 36 de bănci în aceeaşi perioadă a anului trecut, mai reiese din datele afişate de Banca centrală.

Profitul net al sistemului bancar local, cumulat şi fără a fi compensat cu pierderile, a crescut cu 33%, la 3,6 miliarde lei, în primul semestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind cel mai profitabil semestru, conform datele afişate de BNR. De asemenea, valorea activelor celor 35 de bănci era majorată cu 9%, la finele lunii iunie faţă de iunie 2017, cu 0,66% faţă de finele primului trimestru şi cu 1,6% faţă de finele anului trecut, la aproape 434,6 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO