Bănci și Asigurări

Celebrul cartier financiar al Londrei rămâne fără chiriaşi. BCE confirmă că ar putea facilita mutarea sediilor băncilor britanice în UE în contextul Brexitului

BCE a primit numeroase întrebări din par­tea unor instituţii financiare din Ma­rea Britanie şi a căutat metode de ac­ce­lerare a procedurilor de autorizare

BCE a primit numeroase întrebări din par­tea unor instituţii financiare din Ma­rea Britanie şi a căutat metode de ac­ce­lerare a procedurilor de autorizare

Autor: Mediafax

23.03.2017, 00:00 1442
Un oficial din cadrul Băncii Cen­tra­le Europene (BCE) a confirmat ieri exis­tenţa unui plan care ar facilita pro­cedura de autorizare a băncilor britanice care îşi vor muta sediile în ţări din zona euro în contextul Brexitului, informează agenţia Reuters.

Confirmarea vine după ce marţi, sur­se citate de Reuters afirmau, sub pro­tecţia anonimatului, că băncile britanice care îşi vor muta sediile în ţări din zona euro în contextul Brexit probabil vor fi su­puse unor proceduri accelerate de autorizare.

Banca Centrală Europeană, care su­pra­veghează sistemul bancar în zona euro, a primit numeroase întrebări din par­tea unor instituţii financiare din Ma­rea Britanie, astfel că a căutat metode de ac­ce­lerare a procedurilor de autorizare. În acest context, procedura de auto­ri­za­re va sus­penda analizarea modelelor fin­anciare uti­lizate pentru determinarea riscurilor in­trării în incapacitate de plată, cu con­diţia ca băncile să respecte stan­dardele actuale ale autorităţilor brita­ni­ce de reglementare, au explicat sursele citate.

„Avem modele interne, iar rolul ar fi acomodarea noilor entităţi. Va exista o perioadă de tranziţie în care noi en­ti­tăţi din zona euro ar putea utiliza mo­de­le interne care nu au fost aprobate încă de BCE. Perioada de tranziţie va înceta imediat ce va fi aprobată sau respinsă so­licitarea unei bănci“, a confirmat ieri Sabine Lautenschlaeger, un membru al consiliului de administraţie al BCE.

O astfel de situaţie riscă să accele­re­ze planurile băncilor cu sedii centrale în Marea Britanie de a se muta în spaţiul Uniu­nii Europene după Brexit. Ar ur­ma să fie avantajate oraşe precum Frank­furt, Paris, Luxemburg şi Dublin, în detrimentul Londrei.

Instituţii financiare mari au aver­tizat în mai multe rânduri că ar pu­tea să transfere servi­cii în spaţiul UE în contextul Brexitului.

Grupul de servicii finan­ciare Gold­man Sachs va în­ce­pe transferul a sute de locuri de muncă din Londra înainte de finalizarea negocie­rilor Marii Britanii cu Uniu­nea Eu­ro­pea­nă, în cadrul unui plan de ur­genţă aplicat în con­textul Brexit.

Publicaţia germană Han­dels­blatt a relatat în ia­nuarie că grupul de servicii finan­ciare Goldman Sachs anali­zea­ză posibilitatea redu­cerii la jumătate a numărului loc­urilor de muncă din Marea Bri­tanie. Practic, 3.000 de lo­curi de muncă ar urma să fie trans­ferate în Varşovia, Frank­furt şi New York, în contextul ieşirii Marii Britanii din UE. La rândul său, Axel Weber, preşedintele grupului bancar elveţian UBS, declara în ianuarie că „aproximativ 1.000“ dintre cele 5.000 de locuri de muncă pe care compania le are în Londra ar putea fi afectate de Brexit.

Tot în ianuarie, Banca HSBC a anun­ţat intenţia de a transfera aproxi­mat­iv 1.000 de angajaţi de la Londra la Paris, după ce Marea Britanie va ieşi din UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO