Bănci și Asigurări

Cercel, BRD-SocGen: În toamna anului 2008 nu a fost un atac speculativ concertat. A fost o situaţie de piaţă

Autor: Claudia Medrega

20.04.2011, 16:51 59

În toamna anului 2008 nu a fost unatac speculativ concertat, ci o situaţie de piaţă, pecare actorii au încercat să o minimizeze, iar factorul politic avut un rol important în declanşarea evenimentelor, într-un contextinternaţional deja tensionat, apreciază Claudiu Cercel, directorgeneral adjunct, coordonator al activităţilor pieţe financiare alBRD - SocGen.

"Nu cred că a fost un atacconcertat, cu lider de atac în sensul existenţei unui general şi aunui stat major. A fost o situaţie de piaţă. Contextulinternaţional era tensionat. Situaţia tensionată putea săprefigureze o devalorizare. Factorul politic a avut un rolimportant în declanşarea evenimentelor. Tipul de evenimentdeclanşator este decizia de votare a ordonanţei de majorare asalariilor profesorilor cu 50%. Decizia Parlamentului a fost totaldecuplată de fundamentele economice.Actorii au încercat săminimizeze o situaţie de piaţă", a spus Cercel, la dezbaterealucrării "Lichiditatea, atacul speculativ din octombrie 2008 şireputaţia băncii centrale", prezentată la sediul BNR de LucianCroitoru, consilier al guvernatorului băncii centrale.

BNR a parat în octombrie 2008 un atac speculativ împotrivaleului, iaracţiunile băncii centrale, la care au participat şi băncilecomerciale, au dus la creşterea-şoc a dobânzilor în acea perioadă,potrivit lucrării.

Pentru a proteja cursul, BNR avândut 3,6% din rezerva valutară în octombrie, adică aproape unmiliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO