Bănci și Asigurări

Cererea de lei a străinilor împinge dobânzile la peste 10%. Trezorierii băncilor aşteaptă lichiditate de la BNR

Cererea de lei a străinilor împinge dobânzile la peste...

Autor: Razvan Voican

24.12.2012, 12:52 1653

Dobânzile de pe piaţa monetară interbancară au sărit în această dimineaţă la peste 10% pentru scadenţele scurte, indicând o creştere bruscă a cererii de lei. Băncile aşteaptă cu nerăbdare să vadă câţi lei va injecta BNR pe piaţă prin licitaţia săptămânală repo.

Cererea mare de lei poate fi explicată de interesul crescând al străinilor pentru plasamente în lei, joia trecută Ministerul Finanţelor reuşind să vândă obligaţiuni de stat în sumă record de 3,4 mld. lei, adică de peste 11 ori mai mult decât suma programată. Subscrierile de titluri trebuie achitate astăzi, ceea ce ar justifica cererea crescută de lichiditate în lei. Investitorii ar fi plasat aproape 6 mld. lei, o asemenea sumă arătând o prezenţă importantă a jucătorilor străini care se grăbesc să ia din nou poziţii pe România mizând pe noua percepţie de stabilitate politică dublată de menţinerea tendinţei de consolidare fiscală.

În acelaşi timp, cererea mai mare de lei vine şi dinspre piaţa valutară, unde cursul tinde să scadă în continuare, cotaţiile alunecând spre 4,44 lei/euro. Unii jucători străini au vândut valută direct pentru a face rost de leii necesari investiţiilor în titluri de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO