Bănci și Asigurări

Cererea mondială de aur, în picaj: fondurile de investiţii au vândut 577 tone în primul semestru

Cererea mondială de aur, în picaj: fondurile de...
15.08.2013, 19:28 666

Cererea pentru aur la nivel mondial s-a prăbuşit la 856 tone în trimestrul al doilea, atingând minimul ultimilor patru ani pe fondul vânzărilor fără precedent făcute de fondurile de investiţii tranzacţionabile (ETF-uri). Co­taţia metalului galben a scăzut cu 25% în acest interval.

ETF-urile au vândut 402 tone de aur în T2, potrivit statisticilor emise de World Gold Council, în contextul în care investitorii şi-au lichidat poziţiile pe metalul galben pentru a lua parte la raliul pieţelor de acţiuni.

Cantitatea vândută de fondurile de investiţii în al doilea trimestru este echivalentul a de patru ori rezerva de care dispune BNR. Vânzările fără pre­cedent din primul trimestru s-au regăsit într-o scădere cu 25% a cotaţiei aurului. Pe 15 aprilie cotaţia aurului a înregistrat cea mai mare scădere (-9,3%) din ultimii treizeci de ani.

Vânzările făcute de fondurile de investiţii în T2 sunt de 2,2 ori mai mari decât vânzările din primul trimestru, de 177 tone. Cumulând, în primul semestru fondurile de investiţii au vândut 577 tone, nivel fără precedent.

De la căderea burselor în 2008, ETF-urile au fost printre principalii contributori la avansul înregistrat de cotaţia aurului. În primul trimestru din 2009, cererea din partea ETF-urilor a atins pragul record de 465 de tone, la doar câteva luni distanţă de prăbuşirea băncii de investiţii Lehman Brothers.

Un alt factor care a tras în jos cererea pentru metalul galben în al doilea trimestru a fost temperarea achiziţiilor făcute de băncile centrale ale lumii. În al doilea trimestru, băncile centrale au cumpărat o cantitate netă de 71 de tone, la jumătate faţă de cantitatea cumpărată în al doilea trimestru al anului trecut.

Pe de altă parte, aurul în formă fizică, bijuterii şi lingouri, a atras tot mai mult interes din partea investitorilor. Astfel, cererea din India a crescut cu 71%, iar piaţa chineză a urcat cu 87%, cumpărătorii din cele două ţări investind în principal în lingouri şi monede din aur, notează Bloomberg, care citează raportul trimestrial al World Gold Council. Cererea de lingouri şi monede din aur a atins un nou record, iar livrările de bijuterii au urcat la cel mai ridicat nivel din 2008.

Producţia de aur a scăzut cu 6%, până la 1.025,5 tone în al doilea trimestru.

Preţul aurului pe piaţa spot a scăzut în acest an la Londra cu 2%, la 1.323,56 dolari pe uncie (aproximativ 42,5 dolari pe gram). Pe 28 iunie, aurul a atins cel mai redus preţ din ultimele 34 de luni, de 1.180,5 dolari pe uncie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels