Bănci și Asigurări

Cerintele de solvabilitate pot frana creditarea la CEC

11.04.2006, 00:00 13

CEC are nevoie de o recapitalizare pentru a putea continua pe termen mediu acordarea de credite fara ca indicatorul de solvabilitate sa scada sub media de 20% inregistrata la nivelul pietei, afirma presedintele bancii, Eugen Radulescu.

"In ultimele luni solvabilitatea ne-a scazut de la 47% la 21-22%, in conditiile in care creditele au ajuns la 2,2 miliarde de lei, reprezentand circa 40% din bilant. Practic, avem o crestere a bilantului fara cresterea fondurilor proprii, iar cand creditul va ajunge la o pondere de 60% n-o sa mai putem acorda credite", spune Radulescu.

Deocamdata, CEC nu poate folosi profitul obtinut in 2005, in conditiile in care nu este inca stabilit legal daca banii trebuie utilizati pentru acoperirea cheltuielilor de 9 mil. lei (circa 2,5 mil. euro) cu plati compensatorii pentru 1.300 de disponibilizati, ori acestea vor putea fi suportate drept costuri curente. In a doua varianta, CEC ar avea un profit net de 4,4 milioane de lei noi (1,2 mil. euro) pe 2005.

In prezent, numarul angajatilor bancii a scazut la mai putin de 7.300, in conditiile in care serviciul de paza a fost externalizat.

O data cu finalizarea implementarii sistemului IT in urmatoarele saptamani, Eugen Radulescu se asteapta la cresterea in continuare a creditarii, banca acordand in prezent 10-15 milioane de lei pe zi.

Intre timp, principalul "partener de afaceri" al CEC ramane BNR, unde banca are plasate circa 2,2 mld. lei (611 mil. euro), adica aproape tot atat cat in credite. "Suntem un jucator mare pe piata. Atragem lichiditati la costuri mai scazute si plasam la BNR. Unele banci prefera sa plaseze la noi overnight si nu la BNR, chiar la dobanzi mai mici", afirma Radulescu.

Banca a profitat astfel in ultimele luni de majorarea dobanzii BNR la 7,5% si apoi 8,5%, dupa ce in prima jumatate din 2005 intrase pe pierderi din cauza scaderii abrupte a dobanzii. Eugen Radulescu nu crede ca BNR va mai majora dobanda. "Politica monetara este inspaimantator de stransa in acest moment pentru ca pe langa dobanda mai actioneaza si aprecierea in termeni reali a leului", spune fostul consilier al guvernatorului BNR.

Pentru extinderea surselor de venit, CEC asteapta in perioada urmatoare autorizarea din partea CNVM pentru a incepe distributia de unitati de fond la cele patru fonduri mutuale administrate de firma Certinvest, banca avand deja aprobarile necesare din partea BNR.

De asemenea, CEC se afla intr-o faza avansata a negocierilor cu un mare broker de asigurari care va prelua serviciul de incheiere de asigurari aferente creditelor acordate de banca, precum si problemele legate de recuperarea garantiilor.

Cat priveste transferul de bani, CEC incearca noi proiecte pentru asigurarea seriviciului pe relatia cu tari europene incepand cu Spania.

Radulescu admite ca parteneriatul incheiat recent cu firma americana de transfer de bani "Transfer Rapid" nu a dat rezultatele asteptate. "Nu au vigoarea necesara, dar in conditiile in care nu le-am acordat exclusivitate cautam si alte variante", spune seful CEC.

In acelasi timp, Radulescu se declara dezamagit de rezilierea contractului de distributie si servicii financiare incheiat cu Fondul Proprietatea. "Conditia legata de calitatea de depozitar trebuia anuntata de la bun inceput, insa la licitatie nu a fost vorba de nici o astfel de conditie si este regretabil, mai ales ca nu erau imposibil de obtinut autorizatiile necesare", mai spune Radulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO