Bănci și Asigurări

CFA: Indicatorul de încredere macroeconomică a crescut în aprilie, dar analiştii anticipează o depreciere a leului şi o majorare a dobânzilor la lei pe termen scurt şi mediu în următoarele 12 luni

CFA: Indicatorul de încredere macroeconomică a crescut...

Autor: Cristina Bellu

26.05.2017, 10:42 3377

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a înregistrat în aprilie valoarea de 60,8 puncte, în creştere cu 4 puncte faţă de valoarea consemnată în exerciţiul anterior, majorarea datorându-se în special evolutiei indicatorului de condiţii curente.

Astfel, indicatorul condiţiilor curente a fost de 76,0 puncte, valoare în creştere cu 8,3 puncte, în timp ce indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 1,8 puncte până la valoarea de 53,2 puncte.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, aproximativ 73% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului în următoarele 12 luni.

Astfel valorile mediane ale anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni au consemnat un curs anticipat de 4.5500, valoare în scădere cu 185 pips fata de cea inregistrata in exercitiul anterior, in timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4.6000 (valoare similara cu cea inregistrata in exercitiul anterior).

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (mai 2018/mai 2017) a inregistrat o valoare mediana de 1,65% (in scadere cu 0.15 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în exerciţiul anterior).

Sunt de remarcat anticipaţiile de majoare a ratelor de dobândă la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni) cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 89% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 reprezentând un indicator prin care doreşte să cuantifice anticipatţile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO