Bănci și Asigurări

CFA: Indicatorul de încredere macroeconomică, uşor în scădere. Analiştii anticipează o depreciere a leului şi o creştere a dobânzilor la lei în următoarele 12 luni

CFA: Indicatorul de încredere macroeconomică, uşor în...

Autor: Cristina Bellu

26.04.2017, 15:55 330

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a scăzut marginal în luna martie faţă de luna anterioară, la valoarea de 56,8 puncte, fiind cu 0,1 puncte mai mic faţă de valoarea consemnată în exerciţiul anterior, scăderea datorându-se evoluţiei indicatorului de condiţii curente.

Astfel, indicatorul conditiilor curente a fost de 67,7, valoare in scadere cu 0,2 puncte, in timp ce indicatorul anticipatiilor a crescut marginal cu 0,1 puncte, până la valoarea de 51,4 puncte.

În ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, 75% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni. Astfel valorile mediane ale anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni au consemnat un curs anticipat de 4.5685 (valoare in crestere cu 185 pips fata de cea inregistrata in exercitiul anterior), in timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4.6000 (valoare de asemenea in crestere cu 400 pips fata de cea inregistrata in exercitiul anterior).

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2018/aprilie 2017) a inregistrat o valoare mediana de 1,80% (valoare in crestere cu 0.30 puncte procentuale fata de cea inregistrata in exercitiul anterior).

De remarcat sunt anticipatiile de majoare a ratelor de dobanda la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni) cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 94%, respectiv 92% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 reprezentând un indicator prin care doreşte să cuantifice anticipatţile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO