Bănci și Asigurări

CFA România: Cursul mediu de schimb este estimat la 5,0761 lei/euro pentru orizontul de 12 luni, iar inflaţia la 6,32%

CFA România: Cursul mediu de schimb este estimat la...

Autor: Roxana Rosu

24.02.2022, 09:06 176

Analiştii financiari estimează un curs mediu de schimb de 5,0761 lei/euro pentru un orizont de 12 luni şi o inflaţie de 6,32%, potrivit Asociatiei CFA Romania.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA a scăzut la valoarea de 50,7 puncte, (fata de aceeasi luna a anului precedent, indicatorul a scazut cu 5,0 puncte). Aceasta situatie s-a datorat evolutiei ambelor componente ale indicatorului.

“Pe fondul valului pandemic, a majorarilor preturilor la produsele energetice, precum si a riscului unui razboi intre Rusia si Ucraina, indicatorul de incredere macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a inregistrat in luna ianuarie o scadere semnificativa. In ceea ce priveste evolutia ratelor de dobanda, participantii la sondaj anticipeaza o majorare a ratei de dobanda de cel putin 50 puncte de baza pana la finalul anului”, a declarat Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

Aproximativ 98% dintre participanţii la sondaj anticipează o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala), nefiind inregistrata nicio opinie de apreciere.

Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0159 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0761 lei pentru un euro. De asemenea, cea mai mica valoare estimata a cursului EUR/RON pentru un orizont de 12 luni este 4,9900.

Analiştii remarcă şi reducerea substantiala a anticipaţiilor de creştere a pieţei imobiliare, majoritatea (52%) participanţilor estimând stabilitatea acestor preţuri în următoarele 12 luni.

Valoarea medie a anticipaţiilor pentru deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022  este de 5,7%. De asemenea, evoluţia, în termeni reali, a PIB în anul 2022 este de 4,3%.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO