Bănci și Asigurări

Christine Lagarde, şefa BCE: Probabil că economia zonei euro s-a contractat pe finalul anului trecut. Care sunt instrumentele cu care BCE vrea să treacă prin criză

Christine Lagarde, şefa BCE: Probabil că economia zonei...

Autor: Alex Ciutacu

21.01.2021, 16:51 206

Christine Lagarde, preşedintele BCE, a declarat că economia zonei euro s-a contractat probabil la finalul anului trecut, ceea ce înseamnă că blocul se îndreaptă acum spre o economie mai adâncă, potrivit Bloomberg.

Economiştii lansează din ce în ce ai multe estimări potrivit cărora economia va înregistra un declin şi în primul trimestru din 2021, în contextul în care guvernele au înăsprit restricţiile de călătorie şi de circulaţie pentru a opri răspândirea virusului. Aceste decizii au prins avânt odată cu apariţia diferitelor tulpini ale coronavirusului.

Lagarde a lansat declaraţiile după o şedinţă în care Banca Centrală Europeană a decis să nu modifice dobânzile.

Banca centrală a zonei euro consideră că pachetul de stimul, care a fost extins luna trecută, va furniza suficient sprijin pentru a ajuta economia zonei euro să treacă prin această criză.

Care sunt instrumentele cu care merge BCE prin criză:

  1. Achiziţia de active – un program de 1.850 de miliarde de euro valabil până în martie 2022, concomitent cu un program derulat anterior pandemiei care opereaz la nivelul de 20 de miliarde de euro pe lună.
  2. Împrumuturi pentru bănci – Băncile pot obţine finanţare pe termen lung la dobânzi de până la minus 1% până la mijlocul anului 2022.
  3. Dobânzi – Facilitatea pentru depozite a rămas la minus 0,5%, ca înainte de pandemie
  4. Colateral – Regulile de garanţii colaterale au fost relaxate pentru ca băncile să poată avea mai uşor acces la lichidităţile BCE

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO