BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen şi CEC Bank, aflate în topul celor mai mari bănci care activează pe piaţa locală şi care au informaţii disponibile pe site-uri despre imobilele executate silit, caută cumpărători pentru aproximativ 3.700 de apartamente şi case executate silit.
Românii care au imobilele ipotecare aflate în procedura de executare silită şi nu le-au pierdut încă s-ar putea număra printre beneficiarii legii privind „darea în plată“, dacă aceasta va fi aplicată în forma adoptată de Parlament. Actul normativ, ajuns la Preşedinţie la promulgare, suspendă procedura de executare silită.
Bancherii au strâns în ultimii ani mii de proprietăţi de la clienţii care nu şi-au mai putut rambursa ratele la credite, iar astfel rău-platnicii au ajuns să fie executaţi silit.
„Este o afacere să cumperi un astfel de imobil executat silit, însă una care a devenit cumva un cerc închis. Sunt foarte multe persoane cumva abonate la aceste licitaţii ale băncilor care sunt mereu la curent cu imobilele scoase la executare. Foarte greu cineva din exterior poate intra în aceste executări“, spune Liviu Andrei, director executiv al brokerului de credite Alliance Finance.
Raiffeisen, al patrulea jucător din sistem, are cel mai ieftin imobil scos la licitaţie din Capitală din rândul celor mai mari cinci bănci. Astfel, o garsonieră cu o suprafaţă de 19 metri pătraţi afişează în prezent un preţ de 8.000 de euro (36.000 lei). Imobilul este situat în apropierea staţiei de metrou Piaţa Sudului.