Bănci și Asigurări

Cinci companii locale intră în top 50 asigurători din Europa de Est. În clasamentul de anul trecut erau doar trei

Cinci companii locale intră în top 50 asigurători din Europa de Est. În clasamentul de anul trecut erau doar trei

Cinci companii locale intră în top 50 asigurători din Europa de Est. În clasamentul de anul trecut erau doar trei

Autor: Ciprian Botea

12.09.2011, 00:05 1404

Numai trei companii locale de asigurări - Astra, Allianz-Ţiriac şi Omniasig - se aflau în clasamentul întocmit anul trecut, alţi doi asigurători, respectiv Groupama şi ING Asigurări, fiind nou intraţi. Spre deosebire de România, ţări precum Polonia sau Cehia au un număr dublu de asigurători prezenţi în top.

Cea mai mare companie locală de asigurări este Astra, aflată pe locul 30 în topul celor mai mari asigurători central şi est-europeni, cu sub­scrieri de 257 milioane de euro în 2010. Compania a urcat cinci locuri comparativ cu poziţia ocupată în clasamentul publicat în toamna anului trecut.

Prin comparaţie, cel mai mare asigurător din Europa Centrală şi de Est (PZU din Polonia) are afaceri anuale de 3,6 miliarde de euro. Piaţa poloneză este de trei ori mai mare decât cea românească şi a înregistrat o creştere de aproape 17% anul trecut. Piaţa locală s-a contractat însă cu mai mult de cinci procente în aceeaşi perioadă, iar declinul s-a adâncit după primele şase luni.

"Piaţa de asigurări a fost constant pe scădere în ultima perioadă şi ne aşteptăm la un minus de 10% şi în acest an, până la un nivel de circa două miliarde de euro", a spus Radu Mustăţea, preşedintele directoratului Astra. Firma controlată de omul de afaceri Dan Adamescu a intrat de la sfârşitul anului trecut şi pe piaţa ungară, unde a deschis o sucursală, care numără în prezent 17 angajaţi.

Astra este singura companie de asigurări cu acţionariat majoritar local prezentă în topul celor mai mari asigurători din Europa Centrală şi de Est, ceilalţi patru jucători fiind controlaţi de grupuri străine. De fapt, subsidiarele marilor grupuri financiare europene domină piaţa asigurărilor din regiune.

Printre grupurile mari ale căror subsidiare locale nu intră în top 50, dar care sunt prezente în clasament prin companiile din ţările vecine, se numără Generali, Uniqa sau Aegon. Generali şi Uniqa sunt însă printre primele zece companii locale după valoarea primelor brute sub­scrise.

Companiile locale de asigurări au subscris în primul semestru prime cu o valoare cumulată de 4 miliarde de lei (circa 960 mil. euro), în scădere cu 7,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul prăbuşirii vânzărilor de poliţe auto, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Scăderea pieţei s-a accentuat în trimestrul doi după ce în primele trei luni afacerile asigurătorilor coborâseră cu 6,6%. Asigurările auto facultative (Casco) au înregistrat o scădere de aproape 21%, primele brute subscrise ajungând la 996 mil. lei, în condiţiile în care tarifele au fost reduse considerabil, dar nu s-au încheiat mai multe contracte. Asigurătorii au vândut în primele şase luni 400.000 de poliţe Casco, valoarea medie a unui contract fiind de aproximativ 2.500 de lei.

Şi primele din poliţe de răspundere civilă auto (RCA) s-au redus cu 17,5%, până la 1,13 mld. lei, tot ca efect direct al reducerilor de preţ. Astfel, asigurările auto au generat în total venituri de aproximativ 2,1 mld. lei, cu 19% sub nivelul din perioada ianuarie-iunie 2010.

Poliţele auto reprezintă două treimi din vânzările din asigurări generale, dar au fost afectate puternic în ultimii doi ani de scăderea vânzărilor de maşini şi de prăbuşirea leasingului.

Astfel că acest segment de piaţă a înregistrat un declin de 10% după primele şase luni, faţă de o scădere de 8,8% în primele trei luni.

Declinul pieţei de asigurări generale a fost temperat totuşi de dinamica pozitivă a segmentului property. Datele privind vânzările de poliţe property la nivelul întregii pieţe nu au fost făcute publice de către CSA, dar asigurătorii din UNSAR - care deţin împreună trei sferturi din piaţă - au raportat după primele şase luni o creştere de 23% pe acest segment, până la 477 mil. lei.

Asigurările de viaţă au continuat, de asemenea, trendul pozitiv din primele trei luni, veniturile pe acest segment de piaţă înregistrând o creştere cu 3,8% faţă de perioada ianuarie-iunie 2010, până la 860 mil. lei. Asigurările tradiţionale, care reprezintă 60% din totalul subscrierilor din poliţe de viaţă, au consemnat o creştere cu 3,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO