Bănci și Asigurări

Cine a adus creşterea economică din T1 2020: industria de IT a contribuit la creşterea economică cu 40%

Cine a adus creşterea economică din T1 2020: industria...

Autor: Răzvan Botea

11.06.2020, 10:00 1929

♦ Iancu Guda, analist economic: IT-ul poate ajunge la 10% din PIB în următorii ani.

IT-ul şi comunicaţiile au contribuit la creşterea eoncomică din primul trimestru din 2020 cu aproape 40%. Astfel, la o creştere economică anuală de 2,4%, IT-ul a contribuit cu 0,9 puncte procentuale, în condiţiile în care contribuţia acestui sector la formarea PIB a fost de 7%, arată datele Institului Naţional de Statistică. 

Spre comparaţie, industria, cu o pondere în PIB de aproape 20%, a contribuit negativ la creşterea economică cu 1,2 puncte procentuale.

Iancu Guda, analist economic, spune că IT-ul are un potenţial foarte bun de dezvoltare în România în perioada următoare, în condiţiile în care pandemia a accelerat tendinţa de digitalizare a companiilor, dar şi a statului. În aceste condiţii, sectorul, care acum face 7% din economia românească, ar putea ajunge la 10% din PIB.

„În contextul în care tendinţa către digitalizare şi telemuncă  s-a accentuat, a apărut oportunitatea companiilor de a se automatiza în eficientizarea proceselor. Cred că mai există o oportunitate alimentată de eliberarea de resurse umane. Unele companii au realizat că pot avea aceleaşi rezultate cu 15-20% mai puţini oameni. În acest demers IT-ul joacă un rol important“, a declarat Iancu Guda pentru ZF.

De asemenea, el mai spune că digitalizarea statului român reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea sectorului IT&C. Digitalizarea sectorului public va atrage după sine digitalizarea mediului privat.

„Digitalizarea administraţiei publice poate fi cel mai important catalizator pentru că digitalizarea statului înseamnă că şi companiile trebuie să se digitalizeze. În acest trend statul poate juca cel mai important rol de catalizator cu efecte benefice multiple, în special creşterea de venituri şi scăderea cheltuielilor de personal.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO