Bănci și Asigurări

Cine are dreptate cu privire la execuţia bugetară din primul trimestru în discuţia Iohannis - Dragnea?

Cine are dreptate cu privire la execuţia bugetară din...

Autor: Alex Ciutacu

09.05.2018, 00:08 3335

Pre­şedintele Klaus Iohannis a cri­ticat PSD, susţinând că aceştia „ama­ne­tează” viitorul ţării. Liviu Dragnea spune că „suntem în creştere, iar evoluţia este pozitivă”. Care este adevărul?

Pre­şedintele Klaus Iohannis a cri­ticat luni programul PSD, susţinând că partidul „ama­ne­tează” viitorul ţării, după ce Ministerul de Finanţe a pu­blicat raportul privind execuţia bugetară pe primul trimestru al anului 2018.

În replică, Liviu Dragnea spune că „în ceea ce priveşte datele economice, financiare, colectarea la buget, suntem în creştere, iar evoluţia este pozitivă”. Care este adevărul?

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că încasările la buget pe primul trimestru au fost de 66,3 miliarde de lei, realizate doar în proporţie de 95,5% faţă de ţinta asumată.

„S-au publicat astăzi datele care arată execuţia bugetară din primul trimestru din 2018, date publicate cu întârziere. Mă voi referi la aceste date care arată execuţia finanţelor publice. (...) Programul de guvernare PSD s-a aflat de la bun început pe contrasensul unei logici economice elementare. PSD a propus românilor scăderea taxelor şi impozitelor, pe de altă parte a propus o creştere puternică a chel­tu­ielilor bugetare pentru salarii, pensii, drumuri, au spus ei, pentru şcoli, au spus ei. Pentru economişti, dar şi pentru cei interesaţi această abordare a produs sur­prindere. Este vorba de un fel de magie economică propusă de PSD. Scăderea impozitelor, creşterea salariilor şi realizarea tuturor celorlalte lucruri este o ecuaţie care va fi dusă cu greu la bun sfârşit. Tebuie să vedem cât va mai ţine această iluzie creată de PSD“, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

În replică, Dragnea arată spre veniturile bugetului consolidat pe trimestrul I au crescut cu 11,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, chiar dacă sunt sub ţinta asumată de guvern. De fapt, ambele afirmaţii sunt corecte. Veniturile la bugetul consolidat sunt sub ţintă, dar sunt în creştere cu 11,5% faţă de T1 2017. Ca să menţină deficitul bugetar sub control, guvernul a tăiat din cheltuieli.

Încasările din impozitul pe profit au depăşit 3,7 miliarde de lei, gradul de realizare fiind de 95,2%.  Încasările din impozitele pe taxele de proprietate s-au realizat în proporţie de 95,8%, în creştere cu 4,5% faţă de anul trecut, iar cele din TVA au fost realizate în proporţie de 91,4%, adică 13,2 miliarde de lei.

Vânzarea produselor din tutun a scăzut, ceea ce a determinat ca încasările din accize să fie la 5,8 miliarde lei, adică un grad de realizare de doar 87,6%. Creşterea impor­turilor extra­co­munitare de bunuri din primele două luni ale anului au dus încasările din impozitul pe comerţ şi tranzacţii internaţionale la 96,7%.

Încasările din asigurări sociale au înregistrat un grad de realizare de 105,6%, iar veniturile nefiscale au depăşit 4,7 miliarde lei, la un grad de realizare de 107,9%. Gradul de realizare al cheltuielilor bugetului general consolidat a fost de 90,3%, mult sub ţinta asumată, tocmai pentru a se încadra în ţinta de deficit.

În sumă totală de 70,8 miliarde lei, cheltuielile au reprezentat 7,7% ca pon­dere în PIB şi au fost cu 22,1% mai mari faţă de nivelul celor efec­­tuate în pri­mul trimes­tru al anului trecut.

Execuţia bu­ge­tară s-a apro­piat de un grad perfect de 100% doar în două privinţe – cheltuielile de personal, în sumă de 19 mld. lei, realizate în proporţie de 98,2%, şi cheltuielile cu asistenţa socială, efec­tuate în proporţie de 98,9%.

Printre replicile pe care şi le-au aruncat cele două părţi, nimeni nu a vorbit de­spre fondurile UE.

Raportul arată că sumele primite de la UE, afe­ren­te proiectelor finan­ţate atât din cadrul financiar 2007-2013, cât şi din noul cadru financiar 2014-2020, au atins un grad trimestrial de realizare de 63,1%, în timp ce plăţile pentru proiectele cu finan­ţare din fonduri UE s-au efec­tuat în pro­porţie de 57,3%, adică puţin peste jumătate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO